Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската кухня: Добруджански гювеч

Снимка: архив

Когато на пазара се появят пресните зеленчуци, идва време за една от любимите гозби на българина – гювечът. Традиционно той се приготвя в специален дълбок огнеупорен съд с похлупак от изпечена глина, наречен на самото ястие. Можете да го сготвите и в съд от йенско стъкло с похлупак. Това е една от най-вкусните и същевременно лесни традиционни български рецепти. А колкото по-разнообразни са зеленчуците, толкова по-вкусен е и гювечът. Когато са прясно набрани от градината, вкусът им е неповторим. Точно такъв е добруджанският, който се приготвя в зависимост от предпочитанията със или без месо.

Ето как се прави постен добруджански гювеч, поднесен в специално изпечена форма от тесто. За него са нужни 2 домата, 1 патладжан, 1 тиквичка, 1 глава лук, 1 морков, 1 картоф, 1/2 царевица, 8 стръка магданоз, 1 ч.ч. червен фасул, 1 ч.ч. зелен фасул, 1 кафена чаша олио, 1 с. л. лютеница , по 1 ч. л. чубрица и червен пипер, черен пипер и сол на вкус.

Необходимите продукти за тестения съд са 1 кг брашно, 1 кубче мая, 1 яйце, 1/2 кофичка кисело мляко, 2-3 с.л. прясно мляко, по 1 щипка захар и сол.

Най-напред се приготвя тестеният съд. Брашното се изсипва в тава, добавят се прясно и кисело мляко, мая, яйце, захар и сол. Постепенно се долива малко хладка вода и се замесва тесто. Оставя се да втаса, след което се разделя на две еднакви по големина топки, които се разточват. Глиненият гювеч се обръща с дъното нагоре и се „облича” с едната кора, като се притиска, така че тестото да полепне добре по формата му. Краищата на тестото се изрязват. По същия начин се „облича” капакът на гювеча. Изрязаните краища се разточват и от тях се изплита „плитка”. Получените форми се поставят в загрята до температура 250 градуса фурна, докато се зачервят. Зеленчуците за самия гювеч се нарязват на малки кубчета. Сгорещява се олио и в него за кратко се запържва лукът. След това постепенно се добавят царевицата и нарязаните зеленчуци (без доматите). Долива се малко вода, а зеленчуците се задушават, докато поомекнат. Тогава се добавят доматите и лютеницата и се оставя още малко да поври. Накрая ястието се поръсва с червен пипер, чубрица, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус. При поднасяне на трапезата гювечът се изсипва в готовата тестена форма, върху него се поставя "плитката" и се похлупва се с тестения капак.

Ако пък сте почитатели на мръвката, със сигурност следната рецепта е за вас. За нея са необходими следните продукти:

750 г обезкостен телешки врат /плешка/, 1 едър патладжан, 4-5 домата, половин малка зелка, 200 г бамя, 3 червени чушки, 1 зелена чушка, 4 глави кромид лук, 1 ч.ч. олио, 2 ч.л. червен пипер, 1 чепка ягорида /кисело зелено грозде/, 1/2 връзка пресен магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Телешкото месо и лукът се нарязват на едро. В нагорещена мазнина се запържва половината от лука за 2-3 минути, докато порозовее. Добавя се месото и се обърква с лука, похлупва се и се оставя да къкри около 15 минути. След това месото се поръсва със сол, черен и червен пипер и се задушава още 20 минути в собствения му сос. В това време нарязваме патладжана на кубчета, поръсваме със сол и го оставяме да се отцеди в тавичка за 10-15 мин, след което го изплакваме. Нарязваме чушките на резени, доматите на кубчета, зелето на ивици, а лука на филийки. На дъното на голям глинен гювеч нареждаме най-напред лука, после чушките и зелето. Изсипваме и задушеното месото, заедно със соса. Посоляваме и разбъркваме. Добавяме 1 ч.ч. вряла вода. Покриваме с бамя, домати, още чушки и измития и отцеден патладжан. Накрая покриваме със зърната от неузряло зелено грозде. Наливаме останалото олио и нарязваме на ситно магданоз. Поставяме гювеча в студена фурна, която загряваме на 250 градуса. След 30 минути намаляваме градусите на 170-180 и печем около час и половина – два.

По-запалените кулинари изпичат предварително месото на скара от дървени въглища, които му придават специфичен аромат и запечатват соковете му. Навремето са хвърляли мръвките направо в глинения съд в огнището заедно с лука и мазнината, докато всичко омекне, след което са добавяли и зеленчуците. Казват, че това ястие засища стомаха и сетивата по неповторим начин, затова и споменът от вкусно приготвен добруджански гювеч остава за цял живот.

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30