Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Александър Текелиев празнува 70 години с нова творба

© Снимка: личен архив

Александър Текелиев е роден на 3 юни 1942 г. в Свиленград. Влечението му към музиката се проявява от ранна детска възраст – негова любима играчка е едно малко акордеонче, на което сам се научава да свири. През 1956 г. е приет в музикалното училище в Пловдив. По-късно продължава висшето си образование в класа по композиция на Веселин Стоянов – един от класиците на българската музика. Той му помага да изгради свой индивидуален творчески стил. През 1980 г. Александър Текелиев заминава за Будапеща, където специализира при композитора Атила Бозаи, а две години по-късно, в Париж усъвършенства уменията си и при Мишел Филипо.

От 1977 г. Александър Текелиев е преподавател в Национална музикална академия „Панчо Владигеров”. През цялото това време той неизменно напътства студентите си по трудните пътища на музикалното изкуство. Сред отличията му е “Наградата на София” за балета „Сянката”, а през май тази година бе удостоен с приза „Златен век”. Престижното отличие се връчва за принос в областта на изкуството.

Богатото творчество на Александър Текелиев включва операта „Готвачът на херцога”, три балета, две оратории, симфонии за струнен оркестър, камерни творби… Автор е на филмова музика, много хорови и детски песни и др.

В рамките на международния фестивал „Софийски музикални седмици” на 14 юни в зала „България” премиерно ще бъде изпълнено най-новото произведение на видния композитор и педагог по случай неговия 70-и рожден ден. Подробности научаваме от Александър Текелиев:

В концертните планове на Софийската филхармония съществува практиката да бъде включена нова творба от български автор, който има кръгла годишнина. Тази великолепна идея се превърна в повод да създам вокалната си поема „Сърце на птица” за сопран и оркестър по стихове на моя колега Филип Павлов. Освен композитор, той е и талантлив поет. Творбата ще бъде изпълнена от певицата Веселина Василева под вещото ръководство на Любка Биаджони. Отправям сърдечните си благодарности към нея за личното й предпочитание да дирижира това произведение. Съдържанието на поемата интерпретира идеята за любовта, за онова необяснимо и неотразимо състояние на духовна извисеност, която изпълва и облива душата със светлина, красота и доброта. Музиката внушава усещане за изповед, постигнато чрез скрития диалог между соловата партия и ансамбъла. Средният дял на произведението, възложен изцяло на оркестъра, е безгрижен и радостен. В края на последния, трети дял, основната тема придобива финално звучене. Творбата е написана с музикално-изразни средства, чрез които публиката ще съпреживее заложеното в нея любовно послание.
По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15