Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Александър Текелиев празнува 70 години с нова творба

© Снимка: личен архив

Александър Текелиев е роден на 3 юни 1942 г. в Свиленград. Влечението му към музиката се проявява от ранна детска възраст – негова любима играчка е едно малко акордеонче, на което сам се научава да свири. През 1956 г. е приет в музикалното училище в Пловдив. По-късно продължава висшето си образование в класа по композиция на Веселин Стоянов – един от класиците на българската музика. Той му помага да изгради свой индивидуален творчески стил. През 1980 г. Александър Текелиев заминава за Будапеща, където специализира при композитора Атила Бозаи, а две години по-късно, в Париж усъвършенства уменията си и при Мишел Филипо.

От 1977 г. Александър Текелиев е преподавател в Национална музикална академия „Панчо Владигеров”. През цялото това време той неизменно напътства студентите си по трудните пътища на музикалното изкуство. Сред отличията му е “Наградата на София” за балета „Сянката”, а през май тази година бе удостоен с приза „Златен век”. Престижното отличие се връчва за принос в областта на изкуството.

Богатото творчество на Александър Текелиев включва операта „Готвачът на херцога”, три балета, две оратории, симфонии за струнен оркестър, камерни творби… Автор е на филмова музика, много хорови и детски песни и др.

В рамките на международния фестивал „Софийски музикални седмици” на 14 юни в зала „България” премиерно ще бъде изпълнено най-новото произведение на видния композитор и педагог по случай неговия 70-и рожден ден. Подробности научаваме от Александър Текелиев:

В концертните планове на Софийската филхармония съществува практиката да бъде включена нова творба от български автор, който има кръгла годишнина. Тази великолепна идея се превърна в повод да създам вокалната си поема „Сърце на птица” за сопран и оркестър по стихове на моя колега Филип Павлов. Освен композитор, той е и талантлив поет. Творбата ще бъде изпълнена от певицата Веселина Василева под вещото ръководство на Любка Биаджони. Отправям сърдечните си благодарности към нея за личното й предпочитание да дирижира това произведение. Съдържанието на поемата интерпретира идеята за любовта, за онова необяснимо и неотразимо състояние на духовна извисеност, която изпълва и облива душата със светлина, красота и доброта. Музиката внушава усещане за изповед, постигнато чрез скрития диалог между соловата партия и ансамбъла. Средният дял на произведението, възложен изцяло на оркестъра, е безгрижен и радостен. В края на последния, трети дял, основната тема придобива финално звучене. Творбата е написана с музикално-изразни средства, чрез които публиката ще съпреживее заложеното в нея любовно послание.
По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15