Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София става столица на балканското вино

Снимка: www.balkanswine.eu

10 страни от Балканския регион ще защитават титлата му на пета сила в света по винопроизводство. От 14 до 17 юни София става столица на балканското вино, като по време на Първия международен фестивал 400 вина от 90 изби от Словения, Хърватска, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Молдова, Гърция, Турция и България ще се борят за приза „Топ виното на Балканите”.

© Снимка: www.balkanswine.eu

Вековната история е доказала, че лозата и виното са се родили на Балканския полуостров. Но малцина знаят, че Балканите са петата сила в света сред производителите на еликсира на боговете. Веднага след Франция, Италия, Испания и САЩ идва нашият регион, който е с такова голямо богатство на местни сортове, на интересни вина и небивал ренесанс във винопроизводството, че идеята за Балкански международен форум възниква спонтанно и намира изключителна подкрепа от световната винена общност.

Целта на фестивала е да издигне бранда „Балкани” на нова позиция като регион, който не само е дал лозата и виното, но и високо качество на своята продукция. Хората „зад вината” отдават цялата си балканска страст, за да защитават и съхраняват местните видове сортове.

© Снимка: www.balkanswine.eu

„In vino veritas” (във виното е истината) – казва старата латинска поговорка. На нея залагат организаторите, които чрез виното искат да обединят балканските страни и да заличат стари спорове и претенции.

Ние трябва да сме горди с нашето винопроизводство и да започнем да гоним общите си цели, защото липсата на добър маркетинг и реклама пречи на всички в региона, коментира идеята на фестивала за Радио България Галина Нифору, изпълнителен директор на Балканския винен форум. – Разполагаме с невероятни местни сортове от всяка една страна – България, Гърция, Турция, Хърватска, Словения, Сърбия, Македония и т.н. – продължава в интервюто Галина Нифору. – Това са сортове, които са световно богатство и повечето изби, които участват на този форум – и в конкурса, и във фестивала, са изпратили мостри от вината си, които ще бъдат дегустирани по време на събитието.

Конкурсът има за цел да определи най-доброто балканско вино. Това ще бъде оспорвано състезание, което се случва за първи път. Над 400 проби вина от целия Балкански регион са заявили участие и всяка страна ще се бори за „гранд трофея” – статуетка, символизираща лозата, слънцето и съвършенството на Витрувианския човек на Леонардо да Винчи. Топ винени експерти от категорията „master of wine” от САЩ, Русия, Швейцария, Великобритания, Швеция и всички балкански страни ще оценяват еликсирите. Организаторите се надяват те да станат естествени винени посланици на културата на Балканите и на балканските вина.

Къде е България сред този букет от винени ухания?

България заема много добри позиции – казва Галина Нифору. – Предполагам, че при червените вина ще се представим изключително добре, защото имаме стари традиции и произвеждаме много качествено червено вино. За разлика от нас, други страни са по-силни в белите вина. През последните години в България се случиха „чудеса” – в този бизнес започна много да се инвестира, браншът се развива добре, засаждат се нови лозя, изцяло е променена технологията и винарското оборудване.

© Снимка: www.balkanswine.eu

Всички балкански страни имат еднакви предимства и недостатъци, срещат еднакви трудности в промотирането и налагането на своите вина на световния винен пазар. Липсата на големи маркетингови бюджети, характерни за другите винопроизводители като Франция или страните от „Новия свят”, прави качествените балкански вина неконкурентоспособни.

© Снимка: www.winesofbalkans.com

Защо трябва да пием евтини южноафрикански, италиански, чилийски вина, заливащи нашия пазар, а да не подкрепим българските и балканските, които имат невероятни качества и са не само от местни сортове, но и от интернационални – говори с местен патриотизъм Галина Нифору. – Много от тези изби ползват и чужди консултанти-енолози, а това е друг начин да се обърне внимание на световната винена общност към нашия регион.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35