Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Музеят на солта в Поморие

Солниците към музея и днес произвеждат сол по същия начин, по който това се е извършвало в древността.
Снимка: pomorie.bedtime.bg

През последните години в почти всеки магазин за диетични храни в България могат да се намерят най-разнообразни видове сол от различни краища на света – хималайска, розова, червена, синя, черна, сива. И все пак, на трапезата трябва винаги да има от „бялото злато”, без което не можем – традиционно добиваната по нашето Черноморие поморийска сол. Специалистите твърдят, че са изминали хилядолетия от момента, в който е започнал добивът на това изключително ценно богатство. Вече десет години единственият в България и Източна Европа „Музей на солта”, разположен край черноморския курорт Поморие, приема гости от цял свят.

© Снимка: pomorie.bedtime.bg

Сградата на музея.

За този период около 50 хиляди туристи са имали възможност да разгледат интересните експонати и да видят къде и как точно се получават белите солени кристали. Макар идеята за такъв музей да се е зародила още в края на 60-те години на миналия век, едва през 2002 г. той отваря вратите си за многобройните посетители. Създаден е с финансовата подкрепа на ЕС по програмата ФАР. Няколко години по-късно „Музеят на солта” влиза и в списъка на 100-те национални туристически обекти. Един от уредниците тук е Илия Кусев, който ни насочва към най-интересното от света на солта:

© Снимка: bulgarian-museum.blogspot.com

Експозиционната зала.

Музеят се състои от два компонента, казва г-н Кусев. – Единият е експозиционната зала, в която може да се проследи историята на солопроизводството в град Поморие. Разполагаме с богат снимков материал и със съвременни аудио-визуални средства. Могат да се видят уредите и пособията, с които са работили някога соларите. През летните месеци пък е особено интересно във външната част на музея. Тогава има възможност да се наблюдава начинът на добиване на морска сол по древния метод, който е характерен за Поморие. Това е единственият музей в Източна Европа за производство на сол чрез слънчево изпарение на морската вода. През тази година във връзка с десетгодишния юбилей на „Музея на солта” гостите на Поморие ще имат възможност да присъстват на много интересни празнични събития. Заключителният етап на честванията ще бъде през месец септември, когато ще се проведе и научна конференция на тема „Светът на солта”.

В тези морски празници на солта могат да участват малки и големи. Вече има обявен конкурс за написване на есе на тема „По пътя на солта”. В района на музея добре дошли ще бъдат и всички художници, привлечени от солените морски вълни. Пленерът „Светът е море” ще предложи на майсторите на палитрата избор от различни теми, свързани със солта, солопроизводството и солниците на Поморие.

Впрочем, град Поморие, наричан някога Анхиало, привлича все повече и повече туристи. Освен заради красивите плажове с великолепна гледка към хоризонта, допълвана от белите платна на малки и големи яхти по време на ветроходните регати, те пристигат и заради възможността да се посети „Музея на солта”.
Любознателните туристи има какво да научат тук. През 2011 г. общината печели проект „Поморие – туристическа атракция – град на солта, древна история и традиции”. Чрез него се предвижда да се извършат строителни и ремонтни дейности в района на солниците. Всичко това ще привлече още повече гости, за които ще става все по-лесно да се ориентират в района. За това ще допринесат и новите информационни табели.

© Снимка: pomorie.bedtime.bg

Самият музей е разположен на брега на соленото Поморийско езеро. Солниците към музея и днес произвеждат сол по същия начин, по който това се е извършвало в древността. Процесът на добив представлява последователно преминаване на морската вода към езерото, а оттам през няколко специални басейна. В тях става изпарението, с което се повишава концентрацията на солта. Всичко завършва с кристализация в малките солници, които са с размери от 80 до 100 кв.м. Историците предполагат, че днешните солници са съществували още преди основаването на древния град Анхиало към V в. пр.н.е. Опияняващият мирис на море, свежият крайбрежен бриз и атмосферата, заредена с история, са чудесна възможност за приятна морска ваканция, съчетана с ново познание за древния начин за добив на сол.

По публикацията работи: Лина Иванова

Още от категорията

Възстановената крепост край село Мезек се наложи като търсена туристическа атракция

Край село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград и само на 1 км от гръцката граница, се издига една от най-емблематичните средновековни крепости в България. Построена е към края на XI и началото на XII в., вероятно по времето на византийския..

публикувано на 07.02.15 в 09:55
Къщата-музей „Никола Вапцаров“.

Спомен за поета – музеят на Никола Вапцаров в Банско

Банско е известен зимен курорт, а през последните години се развива и като летен туристически център. Музеите тук са изключително интересни, отворени са през цялата година. Те разкриват важни страни не само от историята, но и от културата на..

публикувано на 11.12.14 в 17:14

Върховете Шипка и Бузлуджа, които непременно трябва да покориш

Има едно място в Стара планина, което е свято за всеки българин. Това е старопланинският връх Шипка, увенчан от Паметника на свободата. Една от най-известните ни бойни светини е издигната в чест на руските войни и българските опълченци, загинали в..

публикувано на 30.10.14 в 11:19