Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„100 Национални туристически обекта“

"Магурата“ е една от най-красивите и загадъчни пещери в Европа

Снимка: Венета Николова

В разгара на туристическия сезон, пещера "Магурата" посреща средно между 1000 и 1500 души на ден. Природната и археологическа забележителност, разположена недалеч от град Белоградчик, е с колосални размери и наподобява подземна катедрала. Туристите посещават 5 от общо 23-те зали на пещерата, отличаваща се с красивите си карстови образувания.

Тук се намира най-големият сталактон в България, висок е 20 метра. Но това, което прави пещерата уникална са древните рисунки по стените, считани за едни от най-ранните в Европа. Специалисти ги определят като ненадминати образци на праисторическото изкуство.


Сега вече "Магурата" е по-осветена и привлекателна от всякога, благодарение на европейски проект за трансгранично сътрудничество между България и съседна Сърбия. Поставени са холограми и интерактивни дисплеи, както и карти с добавена реалност, осигуряващи 3D изображения и видеа за живота в пещерата, за хилядолетните рисунки, за богатата ѝ флора и фауна.

Стотиците древни изображения по стените разказват за бита и вярванията на нашите далечни предци. Според някои изследвания те са на възраст над 10 хил. години, но други твърдят, че са далеч по-стари.

"Рисунките са до втория ръкав, или 350 м навътре, до там е било човешкото присъствие – обяснява екскурзоводът Венцислав Димитров. – Влизали са с факли, за да рисуват, защото самата варовикова скала е по-специфична, като дъска е. Този ръкав е напълно сух, влажността вътре е нулева. Ако имаше влага, тези рисунки нямаше да издържат. Там има 8 естествени дупки или отвори в скалата. И като минат с факлите, през тях излизал димът. Сред най-ценните рисунки е т.нар. "Слънчев календар", където дните и месеците са изобразени с шахматни фигури – имаме 366 дена и 13 месеца. Много интересна е „Ловната сцена“ с диви животни - козички, елени, пуйки, включително виждаме и първото опитомено куче. Най-старите рисунки са рисувани с охра, а по късно - с прилепно гуано и по това се определя възрастта им. Впечатление правят изображенията на Богинята майка и на жени, танцуващи с високо вдигнати ръце."

„Ловна сцена“

В култовите сцени жените са представени в по-голям ръст от мъжете, защото това било времето на матриархата. В пещерата са открити също множество останки от кости на древни животни, както и следи от първобитни жилища, от оръдия на труда и примитивни кухненски съдове и пр.

"Първата зала е висока 21 метра, това е "Триумфалната зала". Там са били къщичките на пещерните хора. Открити са следи от пещи, там се палели огньове. И когато мъжете уловят дивеча и го внесат вътре, за да се приготви за ядене, това е било своеобразен техен триумф пред жените, че са надвили животните, затова така сме нарекли залата" - разказва Венцислав Димитров.

Постоянната температура от 12 °C осигурява идеалните условия за отлежаване на вино в пещерата. Затова в един от ръкавите ѝ е обособена винарска изба. И още: през 20 век в т.нар. трети ръкав на "Магурата" е действала лечебница, защото пещерата е наситена с калиеви йони:

„Слънчев календар“

"Това помага за лечение на белодробни заболявания и астма – казва Димитров. – Самият ръкав, където се е намирала лечебницата, навява усещането, че влизате в солни стаи. Лечебницата е действала от 1972 до 1976 г. и е имала огромен успех. Вътре са били разположени от 30 до 35 легла. Пациентите престоявали в нея по половин-един час дневно в продължение на две седмици."

"Магурата" е една от най-големите пещери в страната ни. Образуването ѝ е започнало преди 15 млн. години, а откритите галерии са с дължина 2500 метра. Днес тя е защитена от ЮНЕСКО като природна забележителност и е включена под номер 14 в списъка на „100-те национални туристически обекта“.

Вижте още:

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Аскетичната красота на средновековния храм „Св. Георги Победоносец”

Църквата „Свети Георги Победоносец“ се намира в квартал Колуша − гр. Кюстендил, в подножието на Осоговската планина. Обявена е за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение. Проучването и реставрацията на..

публикувано на 06.05.20 в 07:00

На Атанасовден в Чирпанския манастир се стичат богомолци от близо и далеч

Не е нужно да пропътуваме хиляди километри, за да достигнем истински свети места за християните и да пием от чудотворния извор на православната вяра. Българските земи са осеяни със стотици църкви и манастири, въздигнати с вярата и надеждата..

публикувано на 18.01.20 в 08:00

Асеновата крепост, обвита в мистика и легенди

Върху самотен рид, надвесил сянката си над река Асеница, се извисявала труднопристъпна крепост. Там, на високото, при страховитите скали, пристан намирали траки, римляни, византийци, западноевопейци, българи, османци. Една Бъдни..

публикувано на 23.12.19 в 09:20