Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приоритетите за заетост и социално включване по стратегията „България 2020” обсъдиха при президента Плевнелиев

Снимка: БТА
Съветът за икономическо развитие и социални политики при президента Росен Плевнелиев обсъди приоритетите в областта на икономическия растеж чрез заетост и социално включване по стратегията „Европа 2020”. Този растеж е най-важната тема в дневния ред на България и ЕС в момента на фона на кризата, припомни държавният глава.

Тя е свързана с хората, със социалната и икономическа перспектива пред тях, с надеждата и очакването им, че българската държава поставя човешкото развитие и просперитета на индивида в центъра на своите действия и като дългосрочно планиране, но и като ясни краткосрочни ангажименти и действия - посочи той. – Създавайки подобна перспектива пред хората в България, ние си даваме ясна сметка, че от днес за утре трудно можем да постигнем зададените високи цели за заетост, просперитет, и среден БВП на човек спрямо средния за ЕС. Но, за да постигнем очакваните резултати, трябва преди всичко през 2012 г. да постигнем консенсус по стратегията „България 2020”, а и доверие и добра комуникация между институциите.

Росен Плевнелиев обоснова нуждата от приобщаващ растеж и с факта, че Европа вече четвърта година не излиза от тежката криза, започнала през 2008 г. По думите му обаче, растежът не може да бъде „купен” от днес за утре. За това са нужни държавнически решения, реформи и целенасочени усилия на много институции, убеден е той. Европа е изгубила около 40 процента от своята конкурентоспособност спрямо Америка в последните 20 години. Светът се променя драматично и трябва бързо да се променим и ние като Европейска общност, но и всяка държава поотделно. Необходими са политики за стимулиране на стабилността и растежа, заяви държавният глава.

Според Росен Плевнелиев перспективата за растеж включва и решение на демографската криза. Сега нараства делът на възрастното и намалява трудоспособното население в Европа и България. Добро решение за това са инвестициите в човешкия капитал, а и преструктурирането на българската икономика в индустрия с висока добавена стойност. Знаейки, че през 2030 г. по-малко работещи ще издържат повече неработещи пенсионери, е добре дотогава да сме се преструктурирали, за да можем да издържаме повече пенсионери и те да имат достойни пенсии, а работещите – достойни заплати. Стратегията „България 2020” ще търси решения с високотехнологични, но и екологични производства - заяви президентът.

Демографската политика на България ще отчита и обстоятелството – добави той, – че трябва да мобилизираме много по-големи финансови ресурси за заетост, за да се предприемат по-подходящи административни мерки. Особеностите на българската демографска политика са в това, че стратегическата цел е ориентирана не само към механичното демографско възпроизводство, но и към развитието на високо качество на човешкия потенциал - образование, инвестиции в човешки капитал и потенциал, за да можем да се позиционираме по-добре в бъдещето. 

За България остават ключови и мерките в подкрепа в краткосрочен, но и в дългосрочен план на малките и средни предприятия, както и за социалното включване на уязвими групи, посочи още президентът Плевнелиев.

Статистиката показва, че 99,2 процента от предприятията в България са малки и средни – аргументира се той. – Около 70 на сто от работещите са в такива предприятия. Т. е. тези предприятия са изключителен приоритет, след като именно там се създава икономическата перспектива не само в национален, но и в регионален мащаб. Те могат да изиграят ролята на изключителен двигател на икономиката. Малките и средни предприятия в България могат да бъдат и иновативни, и експортно ориентирани. Това може се постигне с различни механизми: Българската агенция за инвестиции да се ориентира към тях; Българската банка за развитие да предвиди специални програми. Експортното застраховане пък да се фокусира към експортната дейност на малки и средни предприятия. Това са абсолютно възможни решения, по които можем да постигнем консенсус не само днес, но и конкретни резултати с помощта на изпълнителната и законодателната власт. Но да не забравяме и всички важни проблеми, свързани с уязвимите групи. Защото постигането на икономически растеж е свързано и с намаляване на неравенствата чрез т. нар. социална кохезия – приоритет за Европа, но и за България - или създаване на перспектива и заетост и за уязвимите групи.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Форум в София представя новите хоризонти на технологиите

В София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов", днес ще се проведе поредното издание на Robotics Strategy Forum под надслов "Новите хоризонти на технологиите". Изложители на форума са над 30 компании, образователни и научни институции, които разработват..

публикувано на 26.09.24 в 06:05

България се включва в Европейския ден на езиците

По инициатива на Съвета на Европа всяка година на 26 септември се чества Европейският ден на езиците. Инициативата, подкрепена от Европейската комисия и Съвета на Европа, има за цел да насърчи културното многообразие и да стимулира изучаването на..

публикувано на 26.09.24 в 05:10

Летни температури и в четвъртък

В четвъртък, 26 септември, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София – около 27°. В планините ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 25.09.24 в 19:45