Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се почувстваш фермер в Родопите

Стадото на фермата, наброяващо около петстотин животни, се отглежда на свободна паша.
Снимка: архив
Струва си да рискуваш, заслужава си дори да си безразсъден, само и само за да постигнеш мечтите си! Доказва го съдбата на фермерите Бети и Ники Василеви, собственици на най-голямото стадо аборигенни говеда у нас. В района на община Маджарово Родопите са приютили в пазвите си няколко забравени от времето селца, сред които и Горно поле. Именно в това почти обезлюдено кътче се намира стопанството и къщата за гости на Бети и Ники, наречена не случайно „Дивата ферма”.

За ценителите на природата и на неподправения селски живот фермата в Горно поле отдавна се е превърнала в любимо място за почивка сред красиви гледки, кристален въздух и аромат на диви цветя, а нейните собственици се наложиха като едни от най-успешните предприемачи в района. Но зад тази пасторална идилия се крият дълги години труд, лишения и… безсънни нощи. Защото всяко начало е трудно.

© Снимка: Венета Николова

Бети Василева посреща своите гости с хляб, сол и народни танци.

„Обикновено хората гледат крави, за да си купят апартамент в града. А пък ние продадохме апартамента на родителите ми в град Пловдив и си купихме крави” – спомня си Бети. Всичко започва в края на деветдесетте години, когато младата двойка решава да рискува в името на успеха, без да подозира че малко след продажбата на имота България ще навлезе в спиралата на тежка икономическа криза, белязана от банкови фалити, хиперинфлация, обезценяване на лева и пр. Предприемачите купуват шестнадесет крави, от които осем умрат още в първия месец. Причината е, че породата им беше трудно приспособима в условията на нашия микроклимат – разказва Бети. Затова младите фермери се насочват към отглеждането на местните аборигенни породи българско сиво говедо и родопското късорого говедо. И този техен избор се оказва разковничето на успеха.

© Снимка: Венета Николова

Изгубеното сред дебрите на планината село предлага романтика, спокойствие и тучна зеленина далеч от стреса и хаоса на големия град.

Това са двете най-стари породи в България, те са на изчезване и вече почти не съществуват, затова с гордост мога да кажа че сме техните най-големи собственици – казва Бети. Стадото наброява вече около 450-500 животни. Всеки ден се раждат нови, но и много умират, защото вълците ги изяждат. Всичко тук е по законите на дивата природа. Идеята е колкото се може по-малко да се месим в природните закони и в привичките на нашите животни. Те се раждат и живеят на свобода, така както дивите сърни крият малките си по една седмица в гората, в шумата. И нашите гости могат да станат съпричастни на всичко това!

© Снимка: Венета Николова

Във фермата има ездитни коне, които могат да бъдат наети за по-дълги преходи в планината.

В този малък оазис на дивата природа, Бети и Ники отглеждат своите четири деца, които растат на чист въздух и тишина, далеч от хаоса и зловредните изкушения на големия град. Нашите деца цял ден си чоплят по нещо. Ето онази градинка е направена от малките ни дъщерички Кали и Али, които са на четири и пет годинки. Те непрекъснато копират нашия начин на живот!, смее се Бети. Впрочем предприемчивото семейство знае, че най-сигурният начин да задържиш госта в хотела си е да му предложиш не само удобства и домашен уют, но и незабравимо преживяване. А в това отношение „Дивата ферма” е облагодетелствана, защото се намира в сърцето на една от най-добре запазените от биологична гледна точка територии на България.

© Снимка: Венета Николова

В къщата за гости на Бети и Ники отдъхват туристи от страната и чужбина.

„Може да се каже, че застрашеният в световен мащаб египетски лешояд ни е като домашен любимец, защото многобройната колония от този пернат вид, гнездящ в близките скали, се храни с тор от теленцата от фермата” – хвали се Бети. Нищо чудно, че в хотелчето често отсядат и орнитолози от чужбина. Видрата, черният щъркел, шипобедрената и шипоопашатата костенурка, невероятното разнообразие от орхидеи – това са все застрашени биологични видове, които могат да се наблюдават в околностите на „Дивата ферма”. И още:

Друга атракция, това е конната езда – имаме четири ездитни коня, друга атракция – това е хващане на дивите ни крави с ласо – нарежда Бети. В близкото Маджарово пък гостите ни търсят злато във водите на река Арда. В пясъците й могат да се открият, макар и малки прашинки. За децата е особено забавно, когато бай Страхил от Маджарово им показва как с гаванката могат да открият песъчинки от злато. Търсенето на минерали е още една туристическа атракция. Има ахати, аметисти, планински кристали, ясписи и какво ли още не!

© Снимка: Венета Николова

В река Арда в района на Маджарово туристите могат да открият песъчинки от злато.

И разбира се не се съмнявайте – тук ще бъдете нахранени вкусно, питателно, но и здравословно. В менюто на „Дивата ферма” са залегнали само селски гозби с биопродукти домашно производство и дъхави треви!

Специалитетът на моята ферма, това е пълнена тиква с телешко месо – обяснява разпалено Бети. А телешкото месо при нас е прясно и с розов цвят, какъвто няма да видите в магазина. Правим сладки саралии, или пък кокошка с катми, заешка баница. Впрочем баницата ни може да е и с булгур или с ориз. За гостите организираме и чевермета в близката горска поляна. А телешкото чеверме е нещо много вкусно.

© Снимка: Венета Николова

Специалитетът на фермата е пълнена тиква с крехко телешко месо.

Примерът на Бети и Ники е заразителен. В село Горно поле отвориха врати още две къщи за гости, които предлагат удобства и романтика сред запазената природа. Така постепенно, изоставеното село оживява, благодарение на туристическото любопитство и предприемчивия дух на местните хора. А за гостите ваканцията сред диплите на планината се превръща в наситено с емоции приключение.

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31