Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Античен комплекс е обявен за групов паметник от национално значение

Античният комплекс в района на връх Кози грамади получава статут за групов паметник от национално значение, съобщи Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей. Решението е много важен акт, тъй като не става въпрос само за тракийската владетелска резиденция, а за един огромен античен комплекс, разположен на 61 хектара в същинска Средна гора в землището на община Хисаря. Оттук нататък страната вече има още един значим археологически комплекс, който далеч надхвърля и рамките на национално значение, тъй като самата владетелска резиденция, разположена в югоизточното подножие на Кози грамади, е уникална за България и за Югоизточна Европа, отбеляза Иван Христов.

Още от категорията

Останките от Захарната фабрика в София

Индустриалните сгради от времето на модернизма – с печална съдба

Двама млади изкуствоведи си поставят за цел през настоящата година да насочат вниманието върху неглижираната индустриална архитектура от времето на българския модернизъм. Наследството му, издигнато в периода между двете световни войни, днес се..

обновено на 05.02.20 в 16:58
Леда Милева

Споменът за голямата българска поетеса Леда Милева е жив и ярък

„Красотата понякога се появява неочаквано. Тя може да бъде един заскрежен храст или горска теменужка, или детска усмивка или една благородна постъпка. Важното е да умееш да я забелязваш “ – казваше приживе голямата българска поетеса Леда..

публикувано на 05.02.20 в 13:08

Гръцката публика открива Станислав Стратиев през 1981 година

В Гърция за пореден път ще се играе „Сако от велур“ на българския драматург Станислав Стратиев. В Атина, на 7, 8, 9 и 10 февруари, любителска трупа ще представи пиесата на сцената на Културния център „Бенетату“ в Психико. „Сако от велур“, но в друг..

публикувано на 04.02.20 в 15:40