Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Античен комплекс е обявен за групов паметник от национално значение

Античният комплекс в района на връх Кози грамади получава статут за групов паметник от национално значение, съобщи Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей. Решението е много важен акт, тъй като не става въпрос само за тракийската владетелска резиденция, а за един огромен античен комплекс, разположен на 61 хектара в същинска Средна гора в землището на община Хисаря. Оттук нататък страната вече има още един значим археологически комплекс, който далеч надхвърля и рамките на национално значение, тъй като самата владетелска резиденция, разположена в югоизточното подножие на Кози грамади, е уникална за България и за Югоизточна Европа, отбеляза Иван Христов.

Още от категорията

Художникът Минчо Кацаров – признат в Париж, но непознат в България

През 1891-ва се появява четвъртото дете в семейството на Тодор Кацаря от Брезово – Минчо. То се ражда с недоразвита дясна ръка, но ще хване четката в лявата, защото е орисано да стане художник – известен повече в чужбина, отколкото в родината,..

публикувано на 16.01.20 в 11:53

Здравка Евтимова: Иска ми се нашите вратове да не бъдат наведени покорно

Има истории – уж вдъхновяващи, красиви, ала повлечени в тресавище от безсилно заплетени думи. Има и други – истински вдъхновяващи, които политат в съзнанието с лекотата на птица. Сякаш с разперени криле, историите на Здравка Евтимова разместват..

публикувано на 14.01.20 в 12:32

Новооткрити стихове, писма и документи хвърлят нова светлина върху живота на Пейо Яворов

Непознати до момента стихове на големия български поет Пейо Яворов ще бъдат издадени в книга и скоро ще достигнат до ценителите на поетичното слово. Освен тях, в томчето са поместени писма и документи на поета с особена стойност. Ценните реликви са..

публикувано на 12.01.20 в 08:00