Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 години от рождението на Кирил Семов

Снимка: архив
Днес се навършват 80 години от рождението на Кирил Семов. Ранната смърт на певеца (1972 г.) му попречва да запише албум и да достигне мечтаните върхове в кариерата си. Въпреки това, той има своите почитатели. За тях той остава естраден изпълнител с подчертана индивидуалност.

Кирил Семов не е професионален музикант. От детска възраст колекционира записи на известни за времето си български естрадни изпълнители. Като ученик ходи на уроци по пеене, а по-късно усъвършенства гласа си в хора на Софийската опера и на Държавен музикален театър „Стефан Македонски”. Работи с оркестър „София” и други състави. Става популярен като вокалист на инструменталния квинтет „Студио 5”, с който често концертира в залата на БИАД.

© Снимка: www.lostbulgaria.com

Кирил Семов и Маргрет Николова
В стилово отношение Кирил Семов великолепно изпълнява модерните за 60-те и 70-те години жанрове – лирични балади, френски шансони и шлагери в духа на суинга. Две поредни години (1965 и 1966 г.) печели награди на международния фестивал за българската забавна песен „Златният Орфей”. Най-значимото си признание Кирил Семов получава през 1969 г. за песента „Сън сънувах” в дует с Маргрет Николова. Композицията по музика на Атанас Бояджиев и текст на Богомил Гудев грабва Голямата награда на „Златният Орфей”.
По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Имам всичко"

Ева Бел и Емин, които са сценични партньори и пеят заедно по участия, наскоро записаха съвместната си песен "Имам всичко". Познаваме Емин Ал-Джунейд от участието му в Националния конкурс за забавна песен "Бургас и морето", когато преди две..

публикувано на 30.08.24 в 10:15
Ед Шийрън

Ед Шийрън ще пее за първи път пред българска публика

Британската поп звезда Ед Шийрън ще изнесе концерт в София на Националния стадион "Васил Левски" на 31 август като част от турнето си "+ - = ÷ x". Специален гост на турнето ще бъде Calum Scott. Родната ни звезда Михаела Филева е официалният..

публикувано на 29.08.24 в 17:35

"О-ооо!"

Вече четири десетилетия група Атлас не престава да ни поднася своята музика. Най-новата им песен с минималистичното заглавие "О-ооо!" е динамична, с характерно ню-уейв звучене, запомнящи се мелодична линия и риф. Песента е втори сингъл от..

публикувано на 28.08.24 в 10:15