Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчишките скали, пещерата Магура и куклите от шума на първо място в класацията за чудесата на България

Белоградчишките скали са сред най-известните ни природни феномени.
Снимка: архив

Приключи гласуването за чудесата на България – природни и културно-исторически забележителности, които ще бъдат предложени за включване в списъка на ЮНЕСКО. Белоградчишките скали и пещерата Магура са на първо място в класацията за неповторими творения на природата, а уникалните кукли от шума на пловдивските деца се откроиха в категорията за нематериално наследство.

Невероятните скални образувания край Белоградчик красят склоновете на Западния Предбалкан. В продължение на 200 милиона години водата и ветровете в този обширен район с дължина 30 км и ширина 15 км превърнали скалните масиви в скулптури, сякаш сътворени от човешка ръка. Тези възхитителни природни ваяния наподобяват образи на животни, птици, митични същества, дори човешки силуети.

Пещерата Магура пък е сред най-големите в България, като дължината на откритите досега галерии е около 2500 м. Сред впечатляващите образувания на огромния подземен лабиринт от сталактити, сталагмити и сталактони се открояват „Големият сталактон" с височина над 20 м и диаметър на основата 4 м, както и „Падналият бор" с дължина над 11 м и диаметър в основата около 6 м. Той е смятан за най-големият сталагмит в изследваните български пещери.

© Снимка: архив

Пещерата Магурата е известна с праисторическите си скални рисунки.

 

Неповторимите древни скални рисунки разкриват култови сцени от бита и лова на някогашните обитатели на днешните български земи. В пещерата има и многопластови уникални изображения, рисувани с прилепна тор от различни ранни епохи: танцуващи фигури, ловуващи мъже, маскирани хора, всякакви видове животни, „шахматни" пана, слънца, звезди, оръдия на труда и растения. Тези рисунки разкриват и наличието на светилище, в което са се извършвали ритуали от времето на неолита до желязната епоха.

Куклите от шума, дело на сръчните детски ръчички от пловдивското село Куртово Конаре, очароваха гласуващите българи с фантазията и майсторството на своите създатели, запазили една вековна традиция. Малките изящни кукли, направени от царевична шума, са част от Фестивала на чушките, доматите, традиционните храни и продукти на „Куртово Конаре Фест”. Запазен обичай, типичен за региона, включва състезание за домат с най-интересна форма, колекция от най-много сортове домати, най-голям червен, жълт, зелен пипер и люта чушка, пипер и люта чушка с най-интересна форма, най-вкусни лютеница и кетчуп – домашно производство, най-вкусно традиционно ястие. Така покрай тази своеобразна надпревара се ражда и идеята за изработване на живописни фигури и композиции от плодове, зеленчуци и от царевична шума.

© Снимка: marica.bg

Наред с откроилите се природни и културни феномени бяха и крепостта Баба Вида, Долината на Тракийските царе, традиционната българска мартеница и неповторимите чипровски килими. В гласуването на сайта на кампанията се включиха над 500 000 българи.

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 22.07.24 в 08:58