Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културна хроника

Като част от инициативите, с които отбелязва 100-годишнината от Балканските войни, Националният военноисторически музей гостува на Варна с изложбата „Владимир Димитров-Майстора. Сюжети от Балканската война”. Тя бе открита на 5 октомври във Военноморския музей и ще остане там във Варна до края на месец ноември. Още като студент в Държавното рисувално училище в София, което завършва през 1910 г. Владимир Димитров получава прозвището „майстор” на четката. Две години по-късно, по време на Балканските войни (1912-1913) постъпва като доброволец при щаба на VII пехотна рилска дивизия където е военен художник. В годините на Първата световна война (1914-1918) той пак е художник в същата дивизия. 63 платна (акварел и туш) от този период и 85 рисунки (акварел и перо с туш), както и 3 живописни платна от световната война се съхраняват в Националния военноисторически музей. Останалата по-голяма
част от произведенията му, посветени на Балканските войни се намират в САЩ и Русия. Настоящата експозиция във Варна включва тридесет и една творби на големия български художник, специално подбрани от фондовете на музея, които за първи път пътуват до лятната ни столица.

***
От 10 до 13 октомври в Експо Баня София (старата централна софийска баня) ще се проведат безплатни прожекции на филма "Последната секунда" . Посветен на бъдещето на Земята и мястото на всеки от нас филмът ни кара да сe замислим над жизнено важни въпроси, свързани с оцеляването ни. Имаме ли шанс да променим нещо в „последната секунда”? На тези въпроси режисьорът Веселин Зографов и продуцентът на лентата Камен Чипев се опитват да отговорят през погледа на хората, заживели хармонично с природата и нейните закони. Как някои от тях са успели да кандидатстват за финансиране и да реализират своите еко-идеи и проекти, допринесли за развитието на селото или местността, в която живеят.

© Снимка: Roca

Реализиран с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, филмът вдъхва надежда на всички, които искат да излязат от рамката на удобните стандарти и да планират бъдещето си в зелена посока. Той представя и резултата от дръзки идеи, превърнали се в реалност: фотоволтаичен навес за зареждане на електромобили, система за отопление чрез използване на геотермалната енергия, слънчеви колектори, еко-компостери ... Нужни са само малко повече смелост и ентусиазъм, за да може всеки от нас да промени нещо, макар и в „последната секунда”. На 9 октомври от 18 часа в изложбена зала Roca на старата софийска баня зрителите ще имат възможността да се запознаят лично с авторите по време на премиерата на документалната лента.

***
“Фотографски грешки”, снимки без фокус, изпълнени с емоцията на неочакваното – те ефектно въздействат с дефектите си. Такава е ломографията – всичко, което изкуството фотография отрича дали заради пренаситени цветове или пък размазан фокус. И точно тези грешки са тези, които пораждат настроенията и асоциациите и въздействат чрез “недостатъците” си. А същевременно снимките изглеждат сюрреални, абстрактни, сякаш направени в друга паралелна действителност и точно това ги прави неповторими. Гафовете са своеобразните правила на този вид изкуство, при което на практика няма как да сгрешиш. А получените фотоси са извън рамките на контрола и предсказуемото, затова са разнородни и изпъстрени с цветове. Всичко това може да бъде видяно от 9 октомври – 8 ноември 2012 в столичната ATERA Print & Gallery.

***
В София започна новият театрален сезон 2012/2013 с мюзикъла “Скачай”. Той бе представен в Общинския театър “София” и е създаден по негова поръчка.

© Снимка: sofiatheatre.eu

Сюжетът се върти около града, неговите улици, настояще, минало и неговите хора – младите и по-старите. Идеята възниква преди около 2-3 години, когато директор на трупата става Ириней Константинов. Автор на тази ведра, комична, леко фантастична и на места доста дълбока сценарна основа е Здрава Каменова. Тя довежда неколцина приятели, с които оформят спектакъл с много танци и движение по сцената, с модерна музика и добро пеене. Действието се развива в продължение на час и половина пред впечатляващ декор на стара софийска сграда, върху който само видеото сменя фасадите... и времето.

***
Новата детска книга "Тетрадка за приказки" дава на най-малките автори възможността да видят историите, които спонтанно се раждат като на игра, в истинска книга, илюстрирана от млади и даровити художници. По думите на нейната съставителка Зорница Христова новото нетрадиционно издание “прави по-добри читатели и самите нас, защото повече се вглеждаме кое точно ни е харесало в любимата ни книга, възприемаме книгите като събеседници, с които да разговаряме като с равни, а не като недостижими образци”. В детския сборник има оставени и три свободни страници, в които всяко дете да напише и илюстрира своята собствена приказка. За по-срамежливите са и специалните осем упражнения за „разприказване на писалката”. Художественото оформление е на Миглена Папазова. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” 2012 на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г. Официалното представяне на изданието е на 13 октомври от 11 ч. на ул. „Марин Дринов” №30 в столицата.

Редактор: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15