Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Пирин възстановяват старинния сватбен ритуал

Снимка: Албена Безовска

Любимка, Неда и Митра Бисерови са родени сред красотата на Пирин – в малко село, носещо името на планината. Предците им се установили на труднодостъпно място, за да запазят семействата си от набезите на османските поробители. В средата на ХХ век цялата фамилия Бисерови се преселва в равнинното село Левуново, разположено близо до град Сандански. По-късно и трите сестри стават солистки на Националния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”. Първа на сцената стъпва Любимка, която прави записи в БНР през 1977 г. Скоро след това представя България на голям международен форум в Куба. Като трио сестри Бисерови се изявяват от края на 70-те години на м.в. Тяхното изкуство е познато и добре прието от почитателите на българския фолклор в САЩ, Япония, Австралия, Азия и цяла Европа.

© Снимка: Албена Безовска

Идеята за възстановяването на старинния сватбен обичай се появи много отдавна, още при първите ни задгранични турнета като трио – разказва Любимка. – Десетилетия представяме песните от нашия роден край на концертите ни по цял свят. В репертоара ни има и много образци, които се изпълняват по време на различни предбрачни ритуали, както и по време на самия празник. Преди две години за първи път имахме възможност да направим целия обичай. При нас дойдоха двама млади, на които предстоеше женитба. Те искаха да направят нещо по-различно, с което да запомнят този ден. Помолиха ни да им помогнем да се облекат с традиционни носии и да направим заедно истинска старинна сватба. Жените от местната фолклорна група намериха подходящо облекло за булката и младоженеца. На поляна близо до с. Пирин запалихме огън, приготвихме храна в големи медни казани. Всички гости взеха участие в ритуалите. Беше незабравимо. Тази пролет научихме за проект на Министерството на културата, посветен на запазване на фолклорното наследство. Това беше добра възможност да покажем прекрасните песни и обичаи от нашия роден край.

© Снимка: Албена Безовска

Старинният сватбен обичай в село Пирин, както и в цяла България, някога продължавал цяла седмица. Подготовката започвала още от понеделник, когато пременени млади мъже, предвождани от девера /брата на младоженеца/ обикаляли селото, за да канят гостите на предстоящото събитие. Те носели бъклици, пълни с вино и богато украсени със зеленина. Носели и колачи, украсени със специални знаци от тесто – същите, които жените слагали и на сватбените пити. Във филма, съхранил Пиринската сватба, са заснети всички важни моменти – момците, които обикалят селото, ритуалното бръснене на младоженеца, както и сплитането на косите на булката. Интересни са и засевките, с които започва ритуалното приготвяне на хляба. В този край те се наричат „засеульки”, а песните, които ги съпровождат, се изпълняват само от жени. При възстановяването на автентичния обичай, Любимка Бисерова приготвила обредните хлябове. Помагали й жените от селото. Заедно украсили фуруглицата, както и трапезата, на която по-късно седнали младоженците и кума. “Актьорите”, взели участие във възстановката, народната певица подбрала сред жителите на с. Пирин. Разбира се, сред тях са много от членовете на фамилия Бисерови.

Сватбеният обичай от моето родно село е изключително вълнуващ – продължава Любимка. Не искам той да се превърне в музеен експонат. Сигурна съм, че много млади хора биха го предпочели, ако имаха възможност. Съдържанието на песните, характерният пирински двуглас – всичко това го прави наистина уникален.

Преди години народната певица и съпругът й Боб Гоф /от Великобритания/ избрали за своя сватбен ден именно автентичния ритуал. Днес Любимка мечтае да покаже това богатство и на чужденците, които посещават селото по време на Международния фолклорен фестивал „С песните на Сестри Бисерови”, който всяка година събира изпълнители и публика от различни страни.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05