Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болата влиза в клуба на „Най-красивите заливи в света”

Снимка: wikipedia.org
Нос Калиакра на северното ни крайбрежие е любимо място на еколози, фотографи и ценителите на красивите гледки. Дивата природа, живописно вдадените във водата канари с кръжащите над тях птици и разпръснатите останки на старинна крепост привличат като магнит туристите. А когато човек се изкачи на върха на надвесените над морската синева скали и погледне надолу, дъхът му спира от нереалната красота, която се разстила в краката му. Пред очарования му поглед изплува райска лагуна, разтворена като мида, в която вместо бисерчета са се наредили рибарските лодки. Това е Болата – едно от най-живописните кътчета по Българското Черноморие, което наскоро придоби и световна известност.

Приказната гледка не е убягнала от вниманието на клуба на „Най-красивите заливи в света”. През месец септември, по време на годишната си сесия в турския град Бодрум, членовете на сдружението приеха българския залив в своите редици. Така Болата стана част от престижния клуб, в който са представени 28 държави, защитаващи славата на 38 магнетични залива по цялото земно кълбо. Пълноправното встъпване на нашето заливче в групата на райските кътчета обаче ще стане догодина на следващото редовно заседание на Клуба, което ще се проведе в Камбоджа. Любителите на екзотиката, запътили се към Балканите, вече ще бъдат доста затруднени, когато ще трябва да избират кой залив да посетят – Бодрумския в южната ни съседка Турция, Грикос-Патмос в съседна Гърция или Болата в полите на нос Калиакра. Интересното е, че Болата всъщност не е само живописна лагуна с малък плаж, а и резерват, който обхваща околните скали, както и малка рекичка, която се влива в морето. Мястото е добре известно на орнитолозите. Те често се отбиват тук, за да наблюдават пернатите ята, които минават по Виа Понтика – един от главните пътища за миграция на прелетните птици. Освен това Болата е единственият резерват в България, включващ и акватория, населена с разнообразни видове риба. Заливът е култово място за привържениците на подводните гмуркания, тъй като отвесният му бряг е осеян с подводни пещери с множество ниши в скалите. Това е много приятно местенце за почивка, оградено е с две красиви буни – разказва за Радио България Цонко Цонев – кмет на община Каварна, на чиято територия се намира Болата.

От лявата му страна започва нос Калиакра, а зад залива има прекрасно езеро, което е с тръстика. Има червени скали, които ограждат залива и са в контраст със синьото море. Плажът е мъничък, много уютен. Това е един бутиков залив. Влиза се постепенно в морето, което тук е абсолютно безопасно за къпане. Използва се много от рибарите, особено наесен. Могат да се направят много красиви снимки – отвисоко се вижда истинската му красота. Предполагаме, че това са факторите, които са натежали при поканата да се присъединим към клуба на „Най-красивите заливи в света”. Но според мен голямо значение има и фактът, че сме успели да съхраним Болата през годините от презастрояване. Така че това е едно кътче, запазено в най-дивия му вид – гордее се кметът на Каварна.

Стръмна пътечка отвежда до върха на отвесната скална стена над малкия плаж. Изкачиш ли се на върха й, ще бъдеш възнаграден с панорама към цялата местност. А ако продължиш на Север, ще стигнеш до Тауклиман – още един крайморски природен резерват, любимо убежище на редки видове птици и застрашени от изчезване влечуги. Освен че изобилстват с природни богатства, околностите са осеяни и с исторически забележителности. В пещерите и скалните ниши на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г. пр. Хр. Намерени са и уникални каменни кръгове и жертвени камъни, датиращи от дълбока древност. Наблизо археолозите попадат и на стар малтийски кръст, който според тях доказва активните търговски връзки между средновековната ни държава с Венеция и Генуа. Така че освен приказната гледка, нашият представител в клуба на „Най-красивите заливи в света” предлага и цял набор от природни и исторически атракции. Кметът на Каварна Цонко Цонев очаква членството на Болата в престижния клуб да доведе още туристи в района, който и сега привлича като магнит любители на дивата природа от страната и чужбина.
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10