Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болата влиза в клуба на „Най-красивите заливи в света”

Снимка: wikipedia.org
Нос Калиакра на северното ни крайбрежие е любимо място на еколози, фотографи и ценителите на красивите гледки. Дивата природа, живописно вдадените във водата канари с кръжащите над тях птици и разпръснатите останки на старинна крепост привличат като магнит туристите. А когато човек се изкачи на върха на надвесените над морската синева скали и погледне надолу, дъхът му спира от нереалната красота, която се разстила в краката му. Пред очарования му поглед изплува райска лагуна, разтворена като мида, в която вместо бисерчета са се наредили рибарските лодки. Това е Болата – едно от най-живописните кътчета по Българското Черноморие, което наскоро придоби и световна известност.

Приказната гледка не е убягнала от вниманието на клуба на „Най-красивите заливи в света”. През месец септември, по време на годишната си сесия в турския град Бодрум, членовете на сдружението приеха българския залив в своите редици. Така Болата стана част от престижния клуб, в който са представени 28 държави, защитаващи славата на 38 магнетични залива по цялото земно кълбо. Пълноправното встъпване на нашето заливче в групата на райските кътчета обаче ще стане догодина на следващото редовно заседание на Клуба, което ще се проведе в Камбоджа. Любителите на екзотиката, запътили се към Балканите, вече ще бъдат доста затруднени, когато ще трябва да избират кой залив да посетят – Бодрумския в южната ни съседка Турция, Грикос-Патмос в съседна Гърция или Болата в полите на нос Калиакра. Интересното е, че Болата всъщност не е само живописна лагуна с малък плаж, а и резерват, който обхваща околните скали, както и малка рекичка, която се влива в морето. Мястото е добре известно на орнитолозите. Те често се отбиват тук, за да наблюдават пернатите ята, които минават по Виа Понтика – един от главните пътища за миграция на прелетните птици. Освен това Болата е единственият резерват в България, включващ и акватория, населена с разнообразни видове риба. Заливът е култово място за привържениците на подводните гмуркания, тъй като отвесният му бряг е осеян с подводни пещери с множество ниши в скалите. Това е много приятно местенце за почивка, оградено е с две красиви буни – разказва за Радио България Цонко Цонев – кмет на община Каварна, на чиято територия се намира Болата.

От лявата му страна започва нос Калиакра, а зад залива има прекрасно езеро, което е с тръстика. Има червени скали, които ограждат залива и са в контраст със синьото море. Плажът е мъничък, много уютен. Това е един бутиков залив. Влиза се постепенно в морето, което тук е абсолютно безопасно за къпане. Използва се много от рибарите, особено наесен. Могат да се направят много красиви снимки – отвисоко се вижда истинската му красота. Предполагаме, че това са факторите, които са натежали при поканата да се присъединим към клуба на „Най-красивите заливи в света”. Но според мен голямо значение има и фактът, че сме успели да съхраним Болата през годините от презастрояване. Така че това е едно кътче, запазено в най-дивия му вид – гордее се кметът на Каварна.

Стръмна пътечка отвежда до върха на отвесната скална стена над малкия плаж. Изкачиш ли се на върха й, ще бъдеш възнаграден с панорама към цялата местност. А ако продължиш на Север, ще стигнеш до Тауклиман – още един крайморски природен резерват, любимо убежище на редки видове птици и застрашени от изчезване влечуги. Освен че изобилстват с природни богатства, околностите са осеяни и с исторически забележителности. В пещерите и скалните ниши на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г. пр. Хр. Намерени са и уникални каменни кръгове и жертвени камъни, датиращи от дълбока древност. Наблизо археолозите попадат и на стар малтийски кръст, който според тях доказва активните търговски връзки между средновековната ни държава с Венеция и Генуа. Така че освен приказната гледка, нашият представител в клуба на „Най-красивите заливи в света” предлага и цял набор от природни и исторически атракции. Кметът на Каварна Цонко Цонев очаква членството на Болата в престижния клуб да доведе още туристи в района, който и сега привлича като магнит любители на дивата природа от страната и чужбина.
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10