Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Явор Веселинов с втори роман „Ноември”

Явор Веселинов на представянето на романа "Ноември" в София.
Снимка: личен архив
Корицата на втория роман на Явор Веселинов е дело на американеца Антън Клавс.
В края на септември на книжния пазар в България се появи романът „Ноември” на д-р Явор Веселинов. Явор е практикуващ ветеринарен лекар и писател с вече две издадени книги – „Самоубийци” и „Ноември”, и трета „Сънища”, която предстои да се появи до месец. Пише от малък стихове и кратки разкази, но детската му мечта била да стане лекар. След първия неуспешен опит да прескочи прага на Медицинска академия се озовава в казармата, след което нищо не е както преди. Това е преломен период за мъжа обяснява Явор и признава, че за двете години служба е открил нещата, които Робинзон Крузо открива на самотния си остров, но като най-ценно за себе си като писател и лекар определя сблъсъка с крайностите. Кога разбира, че пише добре? – Може би най-голямото потвърждение беше докато следвах ветеринарна медицина, втори курс и реших да сформирам театрална група. Подобно нещо не беше правено от години там. С трупата изнасяхме представления, базирани на пиеси, които бях написал в рима. Беше много забавно и в този период получих всеобщо одобрение – разказва д-р Веселинов.

Професионалният му дебют като писател е през април 2011 година, когато излиза романът „Самоубийци”. Започнах с роман, защото лично за мен това е най-голямото предизвикателство в литературата. В романа нямаш граници. Мои приятели, които бяха чели ръкописа, всъщност бяха стимулът да реша да го издам. Любопитен факт около „Самоубийци” е, че 2/3 от текста написах на ръка в духа на старите майстори, когато всичко е минавало през перото и ръката на автора. Романтично е, но повече няма да се повтори. На ръка вече пиша само бележките и идеите за бъдещите книги. – на шега признава писателят.

Със „Самоубийци” започва сътрудничеството му и с една от най-известните български поетеси Маргарита Петкова, която е редактор и на двете книги до момента. В „Ноември” тя е и отчасти съавтор – нейни са стиховете, вплетени в историята, като част от песните на главната героиня. Днес Явор има собствен ветеринарен кабинет в квартал Драгалевци в столицата, където е роден и израснал. Това е и мястото на действие на криминално-еротичните събития във втория му роман. Той лично определя „Ноември” като трилър с елементи на мистика и магия, в който се изследват сложните душевни състояния, които терзаят главните персонажи в романа. Корицата е дело на Антън Клавс - американски специалист по специални ефекти, с когото Явор се запознава покрай животните. Антън толкова бил впечатлен от това, което прави българинът, че предложил да преведе на английски език първата му книга и от месец „Самоубийци” може да се купи в електронен вариант, с нова подобрена корица, създадена отново от Клавс, на двата езика. „Ноември” ще има подобна съдба до седмици и ще бъде представена на книжния пазар в САЩ и Европа.

Сега сме в очакване на „Сънища” – третият роман на Явор. Той е готов и ще бъде публикуван през декември. „Това ще бъде подарък за рождения ми ден от моите издатели” – признава Явор. „Мога да кажа, че с първите две книги и с предстоящата аз искам да дам личен пример и да покажа, че в тази страна има какво да покажем и че можем да застанем в книжарниците с достойнство до чуждестранните автори” – признава докторът, който вече работи по четвъртия роман – любовен, приключенски и мистичен едновременно. Идеята вече е избистрена, остава сама да се облече в думи.

Още за Явор Веселинов, за неговите книги, особени заглавия, сънища и събития през „Ноември” ще чуете от интервюто, което направи с него Весела Кръстева, а коментарите си може да оставите на e-mail krasteva@bnr.bg.
По публикацията работи: Весела Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37