Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Иван Рилски – покровител на българите

Стенопис на свети Иван Рилски в Рилския манастир.
Снимка: wikipedia.org
В сърцето на Рилската обител, скътана в диплите на най-високата българска планина, чието име носи, почиват мощите на закрилника на българския народ Св. Иван Рилски. Наричат го чудотворец, защото с името му са свързани множество свидетелства за божествени изцеления и сбъднати съкровени молитви.

Светецът, роден около 876 година, е живял по времето на княз Борис І, цар Симеон Велики и цар Петър. Още приживе се прочул по българските земи като благочестив застъпник пред Бога на всички нуждаещи се. Едничката му цел била да посвети живота си в служба на Господ и затова, след като приел монашество, се оттеглил в недостъпната и безлюдна Рила планина. Това обаче не попречило на хората да търсят непрекъснато неговата подкрепа и закрила. На всекиго вдъхвал надежда и помагал с мъдри съвети. Призовавал всички към чистота и добросърдечие в общуването. Отричал злобата и завистта, а алчността и стремежа към богатство посочвал като най-големи пороци, които отклоняват хората от доброто.
 
Когато самият цар Петър отишъл при него с плодове и злато, отшелникът не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч. Приел с благодарност плодовете, но върнал обратно златото. После написал писмо на царя, в което отклонил поканата за среща и изложил съветите си към него. Сред тях е и прочутото послание към всички, които се стремят да управляват страната ни: “Онзи, който иска да бъде пръв сред вас, нека бъде слуга на всички”. За жалост, тази заръка и до ден днешен нерядко се отминава от някои първи мъже на България.

© Снимка: wikipedia.org

Рилският манастир

Докато мъдрият старец живеел в усамотение в дебрите на Рила, към него започнали да се присъединяват ученици. Така възникнала обител, която днес е най-величественият български манастир, паметник на ЮНЕСКО, съхранил и през векове на чуждо владичество вярата и духа на България. Неин пръв игумен бил Иван Рилски. Непосредствено преди смъртта си той се отдал на пълно уединение и съставил писмен завет към своите последователи.

© Снимка: pravoslavieto.com
Мощите на Св. Иван Рилски

Издъхнал на 18 август 946 г. Погребали го в пещерата на неговото отшелничество, но след време той се явил на братята монаси и им заръчал да пренесат мощите му в Средец (сега София). Когато отворили гроба, учениците му видели нетленно тяло, изпълнено с благоухание. Пренесли мощите на 19 октомври и от този ден всяка година църквата ни тържествено отбелязва паметта му. С разрешение на султан Мурад II през 1469 г. монаси върнали мощите в обновения Рилски манастир, където и до днес са предмет на преклонение. Като едно от значимите събития в нашата духовна история, Църквата е всяка година празнува връщането на мощите на св. Иван Рилски на 1 юли.
Да отдадат почитта си към Иван Рилски идват и много чужденци. Според мълвата, край Рилската обител има специално място, където светият старец се оттеглял за молитви. Смята се, че в наши дни именно там той чува молитвите на вярващите.

© Снимка: wikipedia.org

Пещерата на Свети Иван Рилски край Рилския манастир.

Това място се намира над манастира, сред вековна дъбова гора, където е и самата пещера, в която живеел светецът. Именно там поклонниците оставят и листчетата си със съкровени молби към него. И той не спира да помага на всички, потърсили закрилата и подкрепата му.

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15