Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов албум на група "Булгара"

Снимка: архив
През това лято група „Булгара” навърши десет години – празничен повод, обединил всички изяви на формацията през 2012 г. Преди дни се появи и новият албум "Bulgara live", който представя концертно изпълнение на единайсет пиеси от репертоара на музикантите.

Основатели на „Булгара” са Костадин Генчев – известен кавалджия, солист в Народния оркестър на БНР и Кирил Добрев – композитор и аранжор в областта на поп музиката. Двамата решават да експериментират, смесвайки тембри, мелодии и ритми с различна стилова характеристика. От самото начало споделят идеите си с Димитър Христов – истински виртуоз на тамбура, Стоян Павлов – перкусии, Петьо Костадинов – гайда и Чавдар Асенов – бас. От 2008 г. с тях е младата изпълнителка на гъдулка Христина Белева. Доскоро тя беше единствената дама сред колегите си, които я наричат „цветето на групата”. От известно време „цветята” са две – към „Булгара” се присъедини и Ева Перчемлиева – вокал и перкусии.

И още малко история – през 2003 г. групата печели наградата „Аскеер” – за авторска музика към театралния етноспектакъл „Дивите” (по текстове на Николай Хайтов, режисьор Георги Къркеланов). Оттогава до днес формацията се изявява активно по фестивали и концерти.

Албумът, който ви представяме, е изцяло инструментален. Записът е направен през септември, на концерт в популярния столичен клуб „Студио 5”. По-голяма част от пиесите, включени в тази колекция, са нови – „Веселото Джоре”, „Лапад”, „Нестинарско” и др.

Имахме поредица от концерти, посветени на десетгодишнината – разказва Христина Белева. – До края на годината предстоят още изяви. Имахме идея да поканим почитателите си на голям концерт за рождения ден на групата. Мисля, че ще го направим през следващата година и така празникът ще е още по-хубав. Всички ние работим на различни места, но „Булгара” си остава огромна притегателна сила. Не мога да опиша каква радост изпитваме, когато свирим заедно, какъв обмен на положителна енергия се получава между нас и публиката. В началото си мислех: „Не може това да продължава вечно. След силните моменти ще последват по-обикновени преживявания.” Аз съм с „Булгара” вече четири години, но нищо не се е променило. Ние все така се чувстваме неизказано щастливи при всеки концерт.

Независимо, че идеята беше да представим новата си програма, на концерта изпълнихме няколко пиеси, които са любими за публиката – разказва още Христина Белева. – Сред тях е „Меча сватба”, дала заглавие на първия албум на групата, а също – „Фънк кавал” и „Дивото”.

Както вече отбелязахме, музикантите в „Булгара” работят и с други формации. Христина Белева е сред солистите на Ансамбъл „Филип Кутев”. Тя е част и от атрактивен дует, заедно с китариста Петър Миланов. От година Димитър Христов е диригент на Оркестъра за народна музика при БНР, където солисти са Костадин Генчев и Петьо Костадинов. Обичан и търсен изпълнител, перкусионистът Стоян Павлов участва в няколко проекта.

През ноември „Булгара” отново ще събере приятели и почитатели в „Студио 5”. Малко преди Коледа, на 20-и декември, предстои голям концерт в Арена „Армеец”. Заедно с класически оркестър ще се опитаме да създадем красиво коледно настроение у нашите слушатели – казва в края на нашата среща Христина Белева.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Детският радиохор ще се бори за "Сребърна роза" на финала на хоровия конкурс на EВU

Детския т хор на БНР  е сред финалистите на престижния международен конкурс за непрофесионални хорове  "Н ека пеят народите "  под егидата на Европейския съюз за радио и телевизия . В последния етап от творческата хорова надпревара ще..

публикувано на 05.10.24 в 14:15

Оперният бас Славин Пеев празнува 20 години на сцената с концерт в София

На 5 октомври в камерна зала "България" в София Славин Пеев ще отбележи две десетилетия на сцената със знаменити арии от оперната класика. Заедно с него  пред публиката ще излезе пианистката и композитор Благовеста Константинова. В концерта ще..

публикувано на 04.10.24 в 15:10

Пловдив става столица на китарната музика

От 4 до 6 октомври Пловдив ще се превърне в столица на китарата. Това се дължи на фестивала GuitART, който за девета поредна година ще ни предложи среща със световноизвестни китаристи и нови групи с изгряващи могообещаващи таланти от различни страни...

публикувано на 04.10.24 в 08:15