Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската кухня: Превъплъщенията на тиквата

Снимка: архив

Наричат тиквата царица на есента, защото намира достойно място в нашия дом в този период на годината. Но и през зимата тя е любим десерт. Още от дълбока древност символизира изобилието, плодородието, благоденствието и доброто здраве. Когато плодовете и зеленчуците започват да изчезват постепенно от трапезата ни в застудяващите дни, тиквата се превръща в техен пълноценен заместник. Изключително богат на антиоксиданти, сред които витаминните А, С, Е и от групата В, както и на минералите калий, магнезий и желязо, този прекрасен дар на есента предпазва не само от вирусни заболявания, но и от някои видове рак. Богата на фибри, тя подобрява функционирането на храносмилателната система. Спомага също и за защита на клетките на панкреаса от усложненията на диабет от първи тип.

Затова, ако през есенно-зимния период редовно си похапвате тиква, поне по 100 - 150 грама, със сигурност ще си набавите всичко необходимо за доброто ви здраве. Освен това благодарение на каротина (провитамин А) ще придобиете прекрасен тен, за който ще ви завидят дори и тези, които редовно посещават солариума. Бедна на калории, тиквата измества успешно всякакви сладки изкушения, стига да бъде приготвена както трябва. Печена, варена, в сладкиш или в супа, тя е с несравним вкус и галещ сетивата аромат. А когато минем покрай пекаря на тиква, трудно можем да устоим на добре изпечено изкусително парче. Неслучайно за този голям плод пишат майстори на разказа и автори на приказки, защото в него се крият истински вълшебства. Ето и някои лакомства, приготвени от тях:

© Снимка: архив

На първо място, разбира се, е тиквеникът, неотменният зимен десерт. Той се приготвя с кори за баница, с плънка от настъргана тиква, орехи и растителна мазнина. Най-добре е корите да бъдат разточени на ръка, защото вкусът на тиквеник с домашни кори по нищо не може да се сравни с този, направен с фабрични. Е, за тези домакини, които нямат време, но искат да докарат автентичния вкус, в магазините има специално приготвени ръчно разточени кори за баница. Естествено не всички са качествени, някои са прекалено сухи и се разпадат, докато ги разопаковате, не стават за навиване. Ако това се случи, най-добре е да ги направите на редена баница. Ред кори, ред плънка...

© Снимка: архив

За трапезата на Бъдни вечер е много подходяща тиква на фурна, пълнена със сушени плодове и ядки. Тиквата се изчиства от семките и се пълни с добре измити сушени плодове и ядки. За да стане по-вкусна, й се добавят някои подходящи подправки, а също и мед или сладко от дюли. Този невероятен десерт спокойно може да замести ошава (компот от сушени плодове), който обикновено отлежава в тенджерата почти до Нова година. Ако направите пълнена тиква обаче, със сигурност домашните унищожители на вкусотии ще й видят сметката набързо, още преди да сте се усетили.

© Снимка: архив

От тиквата става и прекрасна супа, която пречиства организма като балсам, особено след порядъчно похапване и препиване на празничната трапеза. Супата се приготвя много лесно и бързо, а вариантите за нея са най-различни. Основната съставка са тиква и стрък праз, към тях може да добавите картофи, червено цвекло, броколи, карфиол или тиквички. Изборът е ваш, стига да сложите поравно от всеки зеленчук. Накрая всичко се пасира и се добавят копър, сух кориандър и куркума. Ако искате да експериментирате с по-екзотичен вкус, опитайте с къри.

© Снимка: архив

Разбира се, вариантите за изкушения от тиква не спират дотук, те са толкова много, колкото и фантазията на една добра домакиня.

Затова експериментирайте, защото с тиквата вариантите за сладки и солени ястия са безкрайни. 

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Историята на древния и вечен Пловдив оживява в международен фестивал

Международен фестивал "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се открива днес и ще продължи до 16 юни. В събитието, с организатор Сдружението за исторически възстановки "Филипопол" се очакват участници от България,..

публикувано на 14.06.24 в 10:45

Фестивал на лавандулата ни потапя в пасторалната красота на село Средно градище

Десето издание на Националния фестивал на лавандулата се провежда на 14 и 15 юни в чирпанското село Средно градище. Там са едни от най-старите лавандулови насаждения в страната, които съществуват повече от 80 години. Концепцията на празника е..

публикувано на 14.06.24 в 08:15

Спасовден е сред любимите празници на българите

На днешния ден, 13 юни, православната ни църква отбелязва Възнесение Господне, когато възкръсналият Христос се възнася отново на небето при Своя Отец. Големият християнски празник е винаги в четвъртък, на четиридесетия ден след Възкресение Христово...

публикувано на 13.06.24 в 06:25