Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската кухня: Превъплъщенията на тиквата

Снимка: архив

Наричат тиквата царица на есента, защото намира достойно място в нашия дом в този период на годината. Но и през зимата тя е любим десерт. Още от дълбока древност символизира изобилието, плодородието, благоденствието и доброто здраве. Когато плодовете и зеленчуците започват да изчезват постепенно от трапезата ни в застудяващите дни, тиквата се превръща в техен пълноценен заместник. Изключително богат на антиоксиданти, сред които витаминните А, С, Е и от групата В, както и на минералите калий, магнезий и желязо, този прекрасен дар на есента предпазва не само от вирусни заболявания, но и от някои видове рак. Богата на фибри, тя подобрява функционирането на храносмилателната система. Спомага също и за защита на клетките на панкреаса от усложненията на диабет от първи тип.

Затова, ако през есенно-зимния период редовно си похапвате тиква, поне по 100 - 150 грама, със сигурност ще си набавите всичко необходимо за доброто ви здраве. Освен това благодарение на каротина (провитамин А) ще придобиете прекрасен тен, за който ще ви завидят дори и тези, които редовно посещават солариума. Бедна на калории, тиквата измества успешно всякакви сладки изкушения, стига да бъде приготвена както трябва. Печена, варена, в сладкиш или в супа, тя е с несравним вкус и галещ сетивата аромат. А когато минем покрай пекаря на тиква, трудно можем да устоим на добре изпечено изкусително парче. Неслучайно за този голям плод пишат майстори на разказа и автори на приказки, защото в него се крият истински вълшебства. Ето и някои лакомства, приготвени от тях:

© Снимка: архив

На първо място, разбира се, е тиквеникът, неотменният зимен десерт. Той се приготвя с кори за баница, с плънка от настъргана тиква, орехи и растителна мазнина. Най-добре е корите да бъдат разточени на ръка, защото вкусът на тиквеник с домашни кори по нищо не може да се сравни с този, направен с фабрични. Е, за тези домакини, които нямат време, но искат да докарат автентичния вкус, в магазините има специално приготвени ръчно разточени кори за баница. Естествено не всички са качествени, някои са прекалено сухи и се разпадат, докато ги разопаковате, не стават за навиване. Ако това се случи, най-добре е да ги направите на редена баница. Ред кори, ред плънка...

© Снимка: архив

За трапезата на Бъдни вечер е много подходяща тиква на фурна, пълнена със сушени плодове и ядки. Тиквата се изчиства от семките и се пълни с добре измити сушени плодове и ядки. За да стане по-вкусна, й се добавят някои подходящи подправки, а също и мед или сладко от дюли. Този невероятен десерт спокойно може да замести ошава (компот от сушени плодове), който обикновено отлежава в тенджерата почти до Нова година. Ако направите пълнена тиква обаче, със сигурност домашните унищожители на вкусотии ще й видят сметката набързо, още преди да сте се усетили.

© Снимка: архив

От тиквата става и прекрасна супа, която пречиства организма като балсам, особено след порядъчно похапване и препиване на празничната трапеза. Супата се приготвя много лесно и бързо, а вариантите за нея са най-различни. Основната съставка са тиква и стрък праз, към тях може да добавите картофи, червено цвекло, броколи, карфиол или тиквички. Изборът е ваш, стига да сложите поравно от всеки зеленчук. Накрая всичко се пасира и се добавят копър, сух кориандър и куркума. Ако искате да експериментирате с по-екзотичен вкус, опитайте с къри.

© Снимка: архив

Разбира се, вариантите за изкушения от тиква не спират дотук, те са толкова много, колкото и фантазията на една добра домакиня.

Затова експериментирайте, защото с тиквата вариантите за сладки и солени ястия са безкрайни. 

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10