Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Школата за традиционни бойни изкуства и оцеляване „Бага-Тур” носи прабългарския дух

Снимка: www.baga-tur.com

Един от начините младите хора да се развиват физически и духовно е изучаването и практикуването на традиционни бойни изкуства. Таекуондо, джудо, карате – всички те са добре познати по цял свят, практикуват се и у нас. На желаещите обаче да се занимават с традиционни български бойни изкуства, да участват във възстановки на исторически събития от славното ни минало, както и да се включат в младежки лагер-школи, подобни на скаутските, възможност предоставя старозагорската школа „Бага-Тур”. Неин ръководител е Явор Гънчев. Преведено буквално от прабългарски, „Бага-Тур” означава велик воин. Често обаче и у нас за такива извисени не само физически, но и духовно хора, се използват чуждици като рицар, самурай и т.н. Техен еквивалент са българските „Бага-Тури”, казва Явор Гънчев и допълва: Школата е създадена през 2000 година, като основната й цел е да популяризира ценностната система, завещана ни от времето на прабългарите. Най-вече работим с младите хора и децата. Те най-добре възприемат. Занимаваме се с езда, стрелба с лък, хвърляне на копие, оцеляване сред природата, ориентиране, запознаване с народните празници и обичаи, със старобългарското въоръжение, с подробности около бита на прабългарите – облекло, начин на живот. Имаме поздрав, химн, клетва, кодекс на честта. Целта ни е да откъснем младите от пороците на съвремието, като им дадем алтернатива за свободното време, която е занимателна, полезна и интересна. Ние се обръщаме към един период от миналото, в който България е била във възход, най-вече към периода на Първото българско царство. Прабългарите идват на Балканите, започват да завладяват територии, намират се в политически и културен възход. Тогава е съществувала такава система за възпитание на децата, благодарение на която, пораствайки, те започват да водят държавата нагоре.

© Снимка: www.baga-tur.com

Ето как участниците в школата за традиционни български бойни изкуства „Бага-Тур” правят възстановки на исторически събития: Занимаваме се с бойните умения и оръжия на прабългарите, със старите танци. Правим си специална хореография, която наричаме демонстрационен турнир. В него има различни сцени и ритуали, като включваме в тях моменти от бита и културата на прабългари, траки и славяни. Участниците във възстановките са постоянни и активни членове на „Бага-Тур”, казва Явор Гънчев и допълва: Това е другата страна на организацията. Едната е обучението, другата е атрактивното представяне на исторически събития. Те се пресъздават, като се показват характерните за съответното време облекло, оръжия, предмети на бита. Предварително се прави проучване за това как са изглеждали хората, как са се обличали, какъв е бил начинът им на живот, какво оръжие са използвали. Правим и спектакли, които са подобни на възстановката, но имат и режисура, музика, текст, който обяснява каква е сцената. Прабългарите са държали много на конете, затова ние имаме конна база, където провеждаме занимания по езда. Една от специалностите на главния инструктор в „Бага-Тур”, който отговаря за конната база – Нина Янкова, е хипотерапията (лечебна езда). Тя провежда занимания с деца. Миналата година тя участва на съревнование в Гърция с подготвени за хипотерапия коне и спечели награда. Тази година Нина спечели златен медал от състезание по конна стрелба с лък в Турция. В България такива състезания все още не се провеждат. Имаме идея от догодина да направим такова и у нас.

© Снимка: www.baga-tur.com

Най-малките участници в лагерите на „Бага-Тур” са на по пет-шест години. Школата има различни програми за деца, за юноши и за младежи. Имат и няколко съвместни проекта с Държавната агенция за младежта и спорта. Един от тях е „Прабългарският дух е във всеки от нас”. Финансиран е от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа: Това е проект, който приключи миналата година, казва Явор Гънчев. Смисълът на проекта е да покажем, че ние всички носим в себе си частица от българската история, от прабългарския дух. Всеки от нас може да се почувства малко повече българин, като се запознае с историята ни. Това запознаване правим максимално атрактивно, така че да привлечем повече хора, които да преоткрият нови качества в себе си. Удовлетворява ме идеята, че работя за България, за популяризирането на българските традиции и ценности, на българската история. Малко или повече онези, които идват при нас, придобиват национално самочувствие и гордост от това, че са потомци на велики хора.

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02