Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По пътя на виното

Туристите от Западна Европа проявяват подчертано любопитство към нашите вина, оценявайки по достойнство безспорните им качества.
Снимка: Венета Николова

Винарските турове все още не са много популярни в България, както е в страни като Франция, Италия или Испания например, където виното е издигнато на пиедестал, около който се върти цял отрасъл от туристическата индустрия. Нищо чудно, че гостите от тези държави проявяват подчертано любопитство към българските вина, оценявайки по достойнство безспорните им качества. Именно към западноевропейската клиентела са насочени винарските маршрути, организирани от нашите винопроизводители и туроператори. Подобни пътешествия по пътя на виното у нас включват посещения на някои от най-известните ни изби. Но не само.

© Снимка: Венета Николова

По време на гроздобер се провеждат колоритни винени фестивали за радост на туристите и ценителите на хубавото вино.

Пътят на виното ни отвежда назад в хилядолетното минало на България, когато по тези плодородни земи са живели траките, владеели до съвършенство тънкостите на лозарството и винарството. А произвежданият от тях елексир се използвал за храмови свещенодействия, с които почитали своя бог Дионис. В наши дни с много майсторство и артистизъм цяла армия от технолози и енолози ваят вкусовия облик на българските вина, превърнали се в неотменна част от българската трапеза, от местните традиции и обичаи.

Който казва вино, казва и култура, история, кулинария и… туризъм. Затова все повече винарни у нас разполагат и с дегустационни зали за туристите. Според наблюдатели едно от предимствата ни като „винена” дестинация е невероятното разнообразие от вина – червени, бели, розе, пенливи вина и пр. И цялата тази палитра е достъпна за ценителите на вълшебното питие. От Мария Йорданова – председател на Българската асоциация на сомелиерите (БАС), научаваме, че в зависимост от почвата и климатичните особености, страната ни е разделена на пет лозаро-винарски района. И почти навсякъде откриваме малки изби и дори шато със собствени лозя, по подобие на френските. А попаднеш ли в тези райски кътчета, няма как да не пожелаеш да опиташ от местния сорт вино в дегустационната зала.

© Снимка: Венета Николова

Нашите предци траките са владеели до съвършенство тънкостите на лозарството и винарството.

Кои са най-благоустроените от туристическа гледна точка винарски региони в България?

В последните години като че ли фокусът се изтегли към Централна и Южна България – твърди Мария Йорданова. Там направиха много изби, при това не само с производствени мощности, но и със специални дегустационни зали за туристи и посетители. Около градовете Пловдив, Стара Загора и Сливен ще откриете най-много винарски изби. Може би защото там се наляха и много чужди инвестиции поради интерес към този район, като по-плодороден и благодатен от гледна точка на климатичните и почвените условия. Напоследък хотелите по нашето Черноморие и някои планински курорти предлагат еднодневни посещения до близките изби. Става дума обаче само за еднодневни турове в рамките на един регион.

© Снимка: Венета Николова

В дегустационните зали често се провеждат възстановки на тракийски обреди, свързани с виното и почитта към бог Дионис.

Но ако искаш да се насладиш на по-широка палитра от вкусове и аромати ще трябва да отделиш повече време, а и средства, за да посетиш поне малка част от най-елитните винарските изби и шата в България. Впрочем най-големите ни винарни вече разполагат с хотелска част и успешно предлагат не само дегустации с богата развлекателна програма, но и спа процедури с вино за разкрасяване и подобряване на тонуса. Наред с това те успешно организират специализирани турове из цялата страната с посещение на конкурентни винарски изби.

© Снимка: Венета Николова

Една типична българска винарна, сгушена сред склоновете на Средна гора.

„В България виното и историята вървят ръка за ръка” – казва Мария Йорданова и добавя, че туристите които пристигат у нас по линия на винарските турове, са любознателни и използват случая, за да научат нещо повече за нашата история, култура и традиции. Така е в района на село Старосел, например, където наред с атрактивния местен винарски комплекс, ценителите на българското вино посещават и уникалния тракийски култов храм „Четиньова могила” от V-IV век пр. Хр. Чудесна изба има и в Родопите недалеч от Перперикон, където пък е разположен уникален скален археологически комплекс от преди осем хиляди години. Из цялата страна има разпръснати винарни, а близо до тях ще откриете етнографски комплекси, старинни манастири, тракийски могили, забравени от цивилизацията кътчета на дивата природа… Да не говорим за различните фестивали и селски събори, където наред с красивите традиционни носии, кръшните хора и доброто настроение, задължителна част от програмата е леещото се в изобилие от бъчви и дамаджани плътно пивко българско винце. Наздраве!

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък , който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от  сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и..

публикувано на 14.07.24 в 09:10