Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освобождението откри пътя за европейско развитие на България

Подписването на Санстефанския мирен договор - гравюра, детайл
Снимка: Архив

Навършват се 135 години от Освобождението на България от петвековно османско владичество. На 3 март – националния ни празник, преди 135 години в Сан Стефано край Цариград се подписва договор, който слага край на Руско-турската война от 1877-78 г. и създава условия българската държава да бъде възродена отново. Този ден идва след повече от век национално възраждане и освободителни борби. Освобождението става възможно в контекста на поредната криза в Югоизточна Европа. През лятото на 1875 година избухва въстание в Босна и Херцеговина. Българските революционери стигат до решението, че това е благоприятна възможност и за България, че моментът за бунт е назрял и у нас. Ето какво казва в интервю за Радио България проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания при БАН:

Тяхната преценка е, че само с въстание Българският въпрос може да бъде решен и българите да възстановят отново своята държавност. В съответствие с това решение от лятото на 1875-а най-напред се организира въстание в Стара Загора през септември. То не получава размах, не е достатъчно добре подготвено. Въпреки този неуспех, последователните революционери от Българския революционен централен комитет не се отказват, а започват да работят за бунт през пролетта на 1876 година. Априлското въстание има значително по-голям размах. Въпреки че на бойното поле бунтовниците не печелят кой знае какви победи срещу многократно превъзхождащия ги противник, че въстанието е разгромено, а населението е подложено на репресии, то изиграва ролята си и точно затова е успешно.

„Български въстаници 1876”, картина на В. Антонов

Въстанието изостря Източната криза. Заради жестокото му потушаване Българският въпрос е в центъра на тази криза, за жертвите и българската кауза се изказват личности като Юго, Достоевски, Тургенев, Гарибалди... Европейският печат изобилства с публикации на тази тема. Великите сили са принудени да вземат позиция и така се стига до Руско-турската освободителна за България война. Отношението им към военното решаване на въпроса обаче не е еднозначно.

По това време интерес от изостряне на Източната криза има главно Германия на княз Бисмарк – отбелязва проф. Тодев. – След като Бисмарк разгромява Франция веднъж, той би искал да я разгроми втори път, затова му е необходима благоприятна разстановка на силите. Преди всичко той иска да ангажира вниманието на Русия в Източния въпрос. Русия пък от своя страна смята, че балансът в Европа без достатъчно силна Франция не е възможен. Австро-Унгария е заинтересована от преразглеждане на статуквото, има интереси на Балканите, иска да разшири своето влияние в региона. Така че, до известна степен условно, тя също подкрепя политиката на Германия. Много интересна е позицията на Англия – продължава Илия Тодев. – Англия е против преразглеждането на статуквото. На власт по това време е консервативното правителство на Бенджамин Дизраели. Той е категорично против война на Русия на Балканите. Но неговите противници, либералите на Гладстон, разгръщат една много интензивна и продължителна кампания, която остава в историята с името „българска агитация”. След дивашкото потушаване на Априлското въстание английските либерали се обявяват срещу политиката на Дизраели, която покровителства Турция. По този начин до голяма степен е неутрализиран най-големият съюзник на Османската империя – английският консерватизъм.

Две десетилетия след поражението в Кримската война Русия се опасява от ново, обединено срещу нея противопоставяне на Великите сили. Освен това, тя не се чувства готова за нов военен конфликт. Руското общество е до известна степен раздвоено. Противниците на войната не искат Русия да воюва точно в този момент, когато страната има икономически проблеми, прави се преустройство на армията, а превъоръжаването й още не е завършило. Много по-силни са обаче настроенията на славянофилите в полза на една освободителна война.

Император Александър ІІ е чувствителен човек, той познава и обича българите, интересува се от тяхното минало и настояще. Но се страхува от Кримския синдром – посочва проф. Тодев. – Княз Горчаков, канцлер и външен министър, има голямо влияние в определянето на руската политика. Той е за мирно решение, за конференции, за действия в рамките на „европейския концерт”. Но пък царицата например е категорично „за” воденето на война.

В края на 1876 – началото на 1877 г. в Цариград се провежда конференция на посланиците на Великите сили, посветена на Източната криза. Но Високата порта отказва да изпълни нейните решения за териториални промени и създаване на автономни области. През март в британската столица е подписан и т.нар. Лондонски протокол – последен дипломатически опит за въздействие върху Османската империя. И този опит е безуспешен. Така Русия получава картбланш от Великите сили да действа и цар Александър Втори с манифест обявява война на Османската империя на 12 /24 април по нов стил/. В хода й има драматични моменти и масов героизъм: в боевете при Стара Загора, при Шипка, особено тежка, с много жертви, е обсадата на Плевен...

„През Балкана”, худ. Цвятко Дочев

В крайна сметка Русия печели бляскава победа на бойното поле. Плевен е превзет, следва преминаването на Балкана при сурови зимни условия – една възхитителна бойна операция – отбелязва историкът. – Следващите няколко големи сражения също са спечелени от руската армия. И всъщност Турция е изправена пред разгром. Тя е спасена от този разгром главно чрез намесата на западните сили, преди всичко на Англия, отчасти и на колебаещата се Австро-Унгария.

Българите участват активно в своето освобождение – с опълченски части в състава на руската армия, с многобройни чети в тила на противника, с разузнаване, със средства и медицинска помощ. Населението масово помага с храна и подслон.

На бойния театър има кореспонденти на европейски вестници, които отразяват в подробности развитието на военните действия. Първоначално в европейската преса преобладават позитивни настроения към водената от Русия война, тъй като тя застава зад една хуманитарна кауза, породена от Априлското въстание – отбелязва Илия Тодев. – Но когато се вижда, че Русия разгромява почти напълно Турция, че може да завладее Цариград и проливите, се събуждат стари страхове – да не би да бъде нарушено европейското равновесие. Англия вкарва своя флот в Мраморно море и заплашва, че ако русите превземат Цариград, ще обяви война на Русия. Т.е. тази Кримска коалиция, от която се страхува руското общество и лично императорът, започва почти да се очертава на хоризонта. И това вече принуждава Русия да сключи Санстефанския мирен договор, който е прелиминарен, предварителен, т.е – неокончателен и следователно подлежащ на преразглеждане и утвърждаване.

Така се стига до Берлинския конгрес на Великите сили, на който Санстефанският договор е подложен на драстична ревизия. От Северна България и Софийски окръг е създадено Княжество България. Територията на юг от Стара планина е обособена в Източна Румелия – автономна област в Османската империя. Земите в Македония и Одринска Тракия са върнати на султана. Обединението на българите в една държава се превръща в национален идеал. Седем години след края на Руско-турската война се извършва Съединението на Северна и Южна България. През следващия век страната ни се включва в няколко войни в името на този идеал. Има успехи, търпи и тежки крушения. Освобождението обаче открива пътя за европейско развитие на България. Година след него страната ни има парламент и демократична конституция, започва изграждането на администрация в столицата и страната. Строят се фабрики, шосета и железопътни линии, модернизира се селското стопанство, създават се условия за появата на просветни и културни учреждения от европейски тип.

По публикацията работи: Венета Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20