Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролет в Априлци

През последните години Априлци се прочу с красивата си природа и с хубавите семейни хотели, отговарящи на съвременните стандарти в туризма.
Снимка: Венета Николова

Ако има район в България, който може да бъде определен като модел за развитие на планинския туризъм, това без съмнение е Централна Стара планина. В тази част на масива, пресичащ от запад на изток малката ни държава, са се разпръснали няколко населени места – всяко със своя чар и колорит. Едно от тях е Априлци. Градчето е сгушено в подножието на връх Марагидик и се радва на редовни посетители – предимно ценители на дивата природа, на приключенските турове и… добрата кухня.

© Снимка: Венета Николова

Старопланинският град е съставен от четири махали със запазени селски къщи, някои от които са превърнати в уютни хотели.

През последните години туризмът в този край преживя истински бум, дължащ се не само на природните дадености, а и на предприемчивия дух на местния бизнес. Но, за разлика от други части на страната, където инвеститорските апетити преобразиха до неузнаваемост околната среда, тук пейзажът почти не е докоснат от бетона и кича. Малки семейни хотели с открит басейн, старинни селски къщи, облагородени за целите на туризма, битови механи с воденица или камина в двора, надвесени над горски реки рибни ресторантчета – тук всичко е малко и уютно, и най-вече – съобразено със заобикалящата го природа. Нищо чудно, че Априлци и околните селища се пълнят с туристи още от ранна пролет, когато всичко тук потъва в тучна зеленина, а местните хотелиери се чудят как да угодят на гостите си. Даря Заричинова от сдружение Тур Клуб РеМарк, в което членуват собственици на туристически обекти в региона, разказва:

© Снимка: Венета Николова

В района има изградени екопътеки, които отвеждат до недокоснати от човешка ръка райски кътчета.

Има изключително разнообразна леглова база. Има множество къщи за гости, има различни видове хотели – малки уютни семейни хотели, по-големи комплекси със спа центрове, особено в районите с минерална вода, като близките села Чифлик и Шипково. Освен това, Априлци разполага с басейни, които се затоплят и по този начин могат да се използват от ранна пролет до късна есен. Това обяснява и наличието на много гости по време на великденските празници в началото на май месец тази година. Имаше и много хора покрай реките на Априлци, но най-вече по екопътеките в околностите на града.

Старопланинският градец е изходен пункт към подстъпите на Национален парк „Централен Балкан”, който пък е член на европейската мрежа от защитени територии Pan parks, призвани да опазват най-доброто от Атлантика до Средиземно море. В подножието на хаотично разхвърляните скални колоси на планината се редуват сенчести гори, обширни пасища и отвесни склонове, превърнали се в неустоимо предизвикателство за скалните катерачи. В района са маркирани и няколко екопътеки. Най-популярната сред тях отвежда туристите до подножието на 80-метровото Видимско пръскало, което образува райски вир, огласян през лятото от весела глъч.

© Снимка: Венета Николова

На централния площад в Априлци се вихри поредният фестивал с участието на местни самодейни фолклорни групи.

Освен с пешеходни преходи, човек може да уплътни ваканцията си в полите на Балкана и с конна езда, като си наеме ездитен жребец. Стопаните на местната конна база предлагат обучение за начинаещи, както и няколкодневни преходи до най-недостъпните кътчета на планината за по-напредналите. Разходки с ATV, маунтийн байкове, пейнтбол турнири, тийм билдинги… възможности за забавления много, зависи от интересите и джоба ти! По-любознателните посещават тукашните манастири и църкви, като например Новоселския манастир, в чийто двор има малък музей-костница на избитото местно население по време на освободителните борби от османското иго. Възхищение буди и старинната църква с красивите си каменни пластики, разположена в квартал Скандалото, характерен със запазените стари къщи, някои от които превърнати в семейни хотели.

© Снимка: Венета Николова

Музеят-костница в двора на Новоселския манастир.

Тук здравословното хранене и добрата кухня са на почит. Хотелиери и ресторантьори влагат голямо старание, възстановявайки и предлагайки в менюто си стари, забравени местни рецепти с помощта на учениците от Професионалната гимназия по туризъм в град Априлци. Така че кулинарията в този край има много добри традиции. На нея са посветени и няколко фестивала, като например придобиващият все по-широка популярност Празник на сланината и греяната ракия.

© Снимка: Венета Николова

Къщите на квартал Скандалото са накацали по бреговете на река Видима.

Този празник привлича все повече туристи, защото е интересен и вкусен – обяснява Даря Заричинова. Организира се в края на февруари-началото на март на централния площад в Априлци. В него участват както местни жители и хотелиери, така и ученици от Професионалната гимназия по туризъм. Организират се конкурси за най-вкусна, най-дебела сланина, на площада се вият хора и т.н. За пръв път тази година забъркаха една атрактивна местна гозба със сланина, яйца и праз лук. Количествата бяха фрапиращи – 500 яйца, около 50 кг сланина и пр. За целта на площада бе изнесена гигантска тава, за да може да се приготви това вкусно ястие и за да има за всички. По традиция на празника се прави конкурс за най-добра домашна греяна ракия, раздават се безплатни вкусотии, така че веселието е голямо!

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10
 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35