Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На море и петанк в Шабла

10
Снимка: Дарина Григорова

Там където лъчите на изгрева докосват най-рано българската земя, забавната игра петанк и морето си дават среща. И точно там, вече двадесет години, приятелите на прочутия спорт с метални топки се събират на международен турнир. Всички те са привлечени от дивата природа на Северното Черноморие, безвремието и възможността за приятни изживявания сред хора, споделящи еднаква страст. 

И с всяка година приятелите на клуба по петанк в Шабла стават все повече, защото се увеличават хората, които харесват играта. А участниците в състезанията са между 11 и 82 години, защото спортът е заразителен и социален, създава трайни приятелства и контакти на различни нива. Това е и причината тези, които идват, трудно да си тръгват:

Полина Калчева
"Ние се стараем всяка година покрай турнирите да правим и приятелски срещи, не е само да дойдеш, да играеш и да си заминеш – отбелязва Полина Калчева, организатор на турнира. – Това тридневно събитие стана традиция вече 20 години, което за нас е много добре, защото успяхме да го съхраним. Няма много места в България, където да провеждат подобни турнири. Приятелските срещи завършват със забавления и танци – съответно, не е само играта, състезанието, а и възможността да се създадат контакти."


Такива турнири на приятелството се организират и в Белене, както и в Полски Тръмбеш. В София обикновено са републиканските първенства и квалификации за европейски и световни шампионати. И понеже откриват възможности за състезания в чужбина, там надпреварата е строго регламентирана, естествено, и с повече напрежение.

На турнира на приятелството в Шабла правилата са по-свободни, има време и за почивка на плажа и за разхлаждане в морето, което е непосредствено до игрищата. 


Гостите са от цяла Европа, а последните няколко години и от Израел:

"Тази година имаме участие от Словакия, Унгария, Франция, Израел, както и клубове от България – София, Пловдив, Полски Тръмбеш… да не пропусна някой, да не се обиди – усмихва се Поли. – Радвам се, че нашият клуб вече има доста попълнения. Не сме само трима, както бяхме преди и мисля, че ще продължим да играем, понеже не се изискват много физически усилия. Не е необходима скъпа екипировка, достатъчно е просто да имаме желание за забавление.“


Именно забавната игра, общуването с различни хора и отмората край морето привличат и Вера Бонева-Чолашка, която се класира с партньорите си Валери Чолашки и Аспарух Крайчев на първо място в турнира за триплети. В него участват отбори от по трима души, всеки от  които има право на две хвърляния с металните топки, за да се доближи най-близо до целта – дървено топче, наречено кошонет.


"Турнирът беше организиран в пет кръга – пояснява Вера и допълва: – Имахме четири победи и една загуба. После дойдоха полуфиналите и финала, където успяхме да се доберем с кански усилия до титлата. Взехме купата с медали, беше много емоционално. Противниците ни във финала бяха доста силен отбор, който се представи също на доста добро ниво по време на целия турнир. Като цяло беше много забавно, оспорвано и наситено с емоции. После, разбира се, закрихме с официален купон както подобава.“

Вера Бонева-Чолашка с отбора на победителите при триплетите
Вера идва с мъжа си за трета поредна година, на палатка, сред приспивните звуци на щурците и нощните птици, като чухала, които се срещат единствено сред дивата природа.


"Тук мястото е много хубаво – казва Вера. – Гостите са от всевъзможни страни и така става една много хубава международна и интересна компания. Организаторите се грижат всичко да бъде на ниво, за да може всички да си изкараме възможно най-добре и да, планираме и бъдещите години да идваме тук. Разбира се, съчетанието с морето също е много приятно. Човек като играе цял ден на жегата, притичва набързо до морето и излиза като нов. Комбинацията от петанк и море е наистина съвършенство за летния сезон."


Вижте също:

Снимки: Дарина Григорова, Facebook – Полина Калчева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15