Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Jazzball – нов албум на Христо Йоцов квинтет

Музикантите представиха новия си проект и в столичния клуб „Студио 5”.
Снимка: личен архив
През последните месеци Христо Йоцов и неговият квинтет представят новия си албум „Jazzball”. Разбира се, не става дума за нов вид спорт.

Тази игра на думи ми хрумна сравнително скоро – казва Христо Йоцов. – Но това, което ние правим, всъщност е една игра. В нея важат правилата, валидни за всички дейности, които се практикуват в екип. Естествено, необходим е талант. Човек трябва също да е упорит, готов на жертви в името на своето развитие. И не на последно място – да има уважение към колегите си. С други думи – „феър плей”. Това е важно условие, за да станат нещата истински. „ Jazzball” обедини приятелите, с които сме „в един отбор”. Те са известни изпълнители – Мишо Йосифов (тромпет и флюгелхорн), Митко Льолев (саксофон). Басистите, които взеха участие в записите, са двама – Митко Карамфилов и Борис Таслев. На пианото е Милен Кукошаров. Той свири на един от любимите ми инструменти – Роудс от 1971 г. Преди време го купих от Румен Тосков-Рупето. Много е тежък за пренасяне и рядко се използва за концертно изпълнение. Искам да отбележа специалното участие на китариста Шибил Бенев – голям наш музикант, който през последните години все не е в България. Надявам се съвсем скоро да се завърне тук, за да можем по-често да свирим заедно. Всички пиеси в албума са мои. Повечето са съвсем нови и за пръв път виждат бял свят в този албум и концертите, в които го представяме.

На обложката на диска има тенис топка. Това е още една моя шега по темата. Бях тенисист в детството си, но в един момент трябваше да спра със спорта. За да го сменя с играта, в която съм и до днес.

Своеобразният лайтмотив, свързващ двете човешки дейности ще видим в голяма част от заглавията, включени в тази колекция. Наред с „Jazzball” и „Fair Play”, тук са пиесите „Swingin' Balls”, „Freerun”, „Funky Game”, „Midnight Play”.
Премиерата на новия албум беше в Концертното студио на Радио Пловдив. Музикантите представиха новия си проект и в столичния клуб „Студио 5”, както и на други сцени у нас.

Известен изпълнител, композитор и аранжор Христо Йоцов е и професор по ударни инструменти в НМА. Преподава и в Националното музикално училище.

Искам всички момчета и момичета, с които работим, да станат пълноценни артисти, а не просто добри инструменталисти. В тази посока провеждам и тяхното обучение. Всяка сряда в НМА правя т. нар. джемове, в които участват млади музиканти от всички специалности. Събираме се и свирим предимно джаз стандарти, но голямата идея е те да навлязат в професионалното поведение. Преди седмица имахме заключителен концерт в „Студио 5” – моите студенти по ударни инструменти в Академията и тези, които участват в джемовете. Беше много хубаво преживяване. Забележително е да видиш толкова млади хора, които са вдъхновени, изпълнени с ентусиазъм и вяра. Днес е доста интересно да си преподавател. Студентите имат огромна информация, каквато ние не сме и сънували, когато се изграждахме като музиканти. От една страна това е много полезно. Но е трудно да „канализира” тази информация и да се персонифицира. Човек може да се изгуби в морето от имена и стилове. Всичко може да ти хареса и да те отвлече в някаква посока. В този смисъл изграждането на индивидуалност днес е по-трудно. Опитвам се да бъда полезен на студентите си във всички аспекти на тяхната подготовка. Не преподавам с молив в ръка, а свиря и за мен това е много вълнуващо. Постоянно трябва да съм във форма и да изглеждам добре в техните очи. Ние не сме толкова ученици и учител, а по-скоро колеги и приятели, които споделят това вълнуващо нещо, наречено музика.

След около месец Христо Йоцов ще свири във Варна заедно с пианиста Марио Станчев, който живее във Франция от десетилетия.

Щастлив съм, че съвсем скоро ще се осъществи идеята за проект с Марио Станчев – казва перкусионистът. – Той идва много пъти в България, свири с различни формации, но исках аз да направя програма с него. На 24 юли ще имаме концерт в БНР, а на 26 юли – на Джаз фестивала във Варна. Мисля, че Марио не е достатъчно познат като музикант в България. Бих искал да споделя, че една от светлите точки в спомените ми е концертът на „Джаз фокус” в Музикалното училище в София. Известният флейтист Симеон Щерев-Банана току-що беше възстановил формацията, която се разпадна след като Милчо Левиев емигрира в САЩ. Трябва да е било през 1977 или 78 година. Банана беше поканил Марио Станчев на мястото на Милчо. Този концерт е сред събитията, които сериозно повлияха оформянето ми като музикант. Тогава беше и първата ми среща с него. Пак ще кажа – според мен Марио би трябвали много по-ярко да присъства като значима фигура в българския културен живот.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25