Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Jazzball – нов албум на Христо Йоцов квинтет

Музикантите представиха новия си проект и в столичния клуб „Студио 5”.
Снимка: личен архив
През последните месеци Христо Йоцов и неговият квинтет представят новия си албум „Jazzball”. Разбира се, не става дума за нов вид спорт.

Тази игра на думи ми хрумна сравнително скоро – казва Христо Йоцов. – Но това, което ние правим, всъщност е една игра. В нея важат правилата, валидни за всички дейности, които се практикуват в екип. Естествено, необходим е талант. Човек трябва също да е упорит, готов на жертви в името на своето развитие. И не на последно място – да има уважение към колегите си. С други думи – „феър плей”. Това е важно условие, за да станат нещата истински. „ Jazzball” обедини приятелите, с които сме „в един отбор”. Те са известни изпълнители – Мишо Йосифов (тромпет и флюгелхорн), Митко Льолев (саксофон). Басистите, които взеха участие в записите, са двама – Митко Карамфилов и Борис Таслев. На пианото е Милен Кукошаров. Той свири на един от любимите ми инструменти – Роудс от 1971 г. Преди време го купих от Румен Тосков-Рупето. Много е тежък за пренасяне и рядко се използва за концертно изпълнение. Искам да отбележа специалното участие на китариста Шибил Бенев – голям наш музикант, който през последните години все не е в България. Надявам се съвсем скоро да се завърне тук, за да можем по-често да свирим заедно. Всички пиеси в албума са мои. Повечето са съвсем нови и за пръв път виждат бял свят в този албум и концертите, в които го представяме.

На обложката на диска има тенис топка. Това е още една моя шега по темата. Бях тенисист в детството си, но в един момент трябваше да спра със спорта. За да го сменя с играта, в която съм и до днес.

Своеобразният лайтмотив, свързващ двете човешки дейности ще видим в голяма част от заглавията, включени в тази колекция. Наред с „Jazzball” и „Fair Play”, тук са пиесите „Swingin' Balls”, „Freerun”, „Funky Game”, „Midnight Play”.
Премиерата на новия албум беше в Концертното студио на Радио Пловдив. Музикантите представиха новия си проект и в столичния клуб „Студио 5”, както и на други сцени у нас.

Известен изпълнител, композитор и аранжор Христо Йоцов е и професор по ударни инструменти в НМА. Преподава и в Националното музикално училище.

Искам всички момчета и момичета, с които работим, да станат пълноценни артисти, а не просто добри инструменталисти. В тази посока провеждам и тяхното обучение. Всяка сряда в НМА правя т. нар. джемове, в които участват млади музиканти от всички специалности. Събираме се и свирим предимно джаз стандарти, но голямата идея е те да навлязат в професионалното поведение. Преди седмица имахме заключителен концерт в „Студио 5” – моите студенти по ударни инструменти в Академията и тези, които участват в джемовете. Беше много хубаво преживяване. Забележително е да видиш толкова млади хора, които са вдъхновени, изпълнени с ентусиазъм и вяра. Днес е доста интересно да си преподавател. Студентите имат огромна информация, каквато ние не сме и сънували, когато се изграждахме като музиканти. От една страна това е много полезно. Но е трудно да „канализира” тази информация и да се персонифицира. Човек може да се изгуби в морето от имена и стилове. Всичко може да ти хареса и да те отвлече в някаква посока. В този смисъл изграждането на индивидуалност днес е по-трудно. Опитвам се да бъда полезен на студентите си във всички аспекти на тяхната подготовка. Не преподавам с молив в ръка, а свиря и за мен това е много вълнуващо. Постоянно трябва да съм във форма и да изглеждам добре в техните очи. Ние не сме толкова ученици и учител, а по-скоро колеги и приятели, които споделят това вълнуващо нещо, наречено музика.

След около месец Христо Йоцов ще свири във Варна заедно с пианиста Марио Станчев, който живее във Франция от десетилетия.

Щастлив съм, че съвсем скоро ще се осъществи идеята за проект с Марио Станчев – казва перкусионистът. – Той идва много пъти в България, свири с различни формации, но исках аз да направя програма с него. На 24 юли ще имаме концерт в БНР, а на 26 юли – на Джаз фестивала във Варна. Мисля, че Марио не е достатъчно познат като музикант в България. Бих искал да споделя, че една от светлите точки в спомените ми е концертът на „Джаз фокус” в Музикалното училище в София. Известният флейтист Симеон Щерев-Банана току-що беше възстановил формацията, която се разпадна след като Милчо Левиев емигрира в САЩ. Трябва да е било през 1977 или 78 година. Банана беше поканил Марио Станчев на мястото на Милчо. Този концерт е сред събитията, които сериозно повлияха оформянето ми като музикант. Тогава беше и първата ми среща с него. Пак ще кажа – според мен Марио би трябвали много по-ярко да присъства като значима фигура в българския културен живот.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни ". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси...

публикувано на 25.06.24 в 10:15

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15