Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дияна-Петя Делчева, председател на МЕНСА-България: Интелигентността отваря вратата на успеха

Снимка: личен архив

Освен красива, тя е и много интелигентна. Доказателство за това е членството й в МЕНСА – организацията на хората с висок коефициент на интелигентност, чийто представител е от 2006-а, а от тази година е и неин председател. Дияна-Петя Делчева е убедена, че интелигентността отваря вратата на успеха и смята себе си за успял човек. Има няколко образования – първото е българска филология, второто – журналистика. Учи и в спортна академия с два профила – за учител по физическо възпитание и за треньор по спортни танци. Завършила е също така магистратура по нордистика с норвежки език и бизнес администрация. През годините се е занимавала с доста неща. Работила е като учител по български език и литература, като коректор на вестник, репортер, редактор, учител по спортни танци, като танцов съдия. Понастоящем е главен инспектор към един от големите столични пазари. За срещата си с МЕНСА Дияна си спомня:

Бях чела много хубаво интервю на една от предишните председателки на МЕНСА – г-жа Галя Божанова, и реших спонтанно да се явя на теста. Това беше на една Коледа и, честно казано, бях изненадана от високия резултат. Задачите ми се сториха трудни и не очаквах, че моят тип логика е типът, който търси МЕНСА. Не очаквах да покрия нивото за членство, но това се случи. Присъединих се към организацията няколко години по-късно. За мен е важно, когато човек членува в организация на доброволен принцип, да се включи в нея тогава, когато може да й предложи помощ, да бъде полезен на останалите. И когато реших, че мога да отделя от времето си и да работя за МЕНСА, се присъединих към общността.

Всяка държава, която има необходимия брой членове, може да се включи в международната организация на МЕНСА. Неин пълноправен член е и МЕНСА-България:

Ние поддържаме непрекъснато контакти с наши колеги от другите национални организации – продължава Дияна-Петя Делчева. – Всяка година имаме световна среща на Международния борд, на който се решават всички важни въпроси, свързани с развитието и дейността на организацията. През 2011-а година домакин на тази среща беше България и на международно ниво ни оцениха много високо. Това, върху което работим основно, е да насърчаваме контактите между членовете на МЕНСА в България и в чужбина, откриването и развитието на интелигентността, работата с талантливи деца. Доста хора се явяват на тест. Само два процента от населението могат да покрият ниво за членство в МЕНСА. Прагът за влизане е доста висок. Като цяло хората, които проявяват интерес към тестовете на МЕНСА и се явяват на тях, покриват едно доста добро ниво. Разбира се, не всички отговарят на критериите за членство, но равнището като цяло е добро. МЕНСА-България има право да прави тестове на деца над 14-годишна възраст. Ние имахме един пилотен проект съвместно с Министерство на образованието, наречен „Школа по главоблъсканици”. С този проект тествахме 540 деца от Софийската математическа, Пловдивската математическа и Националната природо-математическа гимназии. Учениците показаха много добри резултати и голям процент от тях покриха нивото за членство. Встъпването в организацията обаче може да се осъществи само при пълнолетие, и тези деца получиха карти, които им дават право на пълноправно членство при навършване на пълнолетие.

Членовете на МЕНСА имат много приятни и разнообразни взаимоотношения помежду си. Когато се срещат, без значение дали са от една или различни страни, липсва първоначалната бариера при контакт с непознат. Хората общуват много по-свободно и се създават трайни приятелства, които продължават с години – казва Дияна. – Моят първи контакт с членове на МЕНСА в чужбина беше участието в международен младежки лагер с домакин Холандия. Това беше през 2008-ма година. Оттогава всяка година се правят такива лагери. През 2009-а година МЕНСА-България беше домакин на същия международен лагер. В него участват между 50 и 100 души от различни държави и континенти и интересът към това мероприятие е все по-голям. То е направено с идеята членовете на МЕНСА от различните държави да се запознаят, да имат повече време да контактуват, да обменят различни идеи, да се забавляват заедно и в рамките на десет дни успяват да се случат много интересни неща. Веднъж в годината се провежда европейската среща на националните МЕНС-и. Тази година мястото на срещата е Братислава. Това е един форум, на който се събират около 600 участника и в рамките на пет дни имат възможност да участват в различни интересни дейности – семинари, интелектуални игри и т.н.

Времето на Дияна е ангажирано „на сто процента”. Когато не е на работа и не се занимава с дейностите около МЕНСА, тя танцува и пее. Хорът, в който участва, изпълнява православна, католическа, фолклорна музика. Диана се зарежда и от контактите си с природата и пътуванията у нас и зад граница.

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя без валежи

В неделя ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, в София – около 32°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 10.08.24 в 18:30

Военнослужещи участват в гасенето на пожарите в цялата страна

Около 2120 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски са участвали в гасенето на пожари в различни области на страната от 12 юли т.г., съобщиха от Министерството на отбраната. И днес някои от тях работят на терен заедно с колегите..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24