Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитният център „Пода” край Бургас – дом за хиляди диви птици

Снимка: Природозащитен център „Пода”

Почти не е за вярване, но в землището на големия пристанищен град Бургас се намира една от „най-живите” и неповторими с птичия си свят местности в България и дори в Европа. Наречена е „Пода”, по названието на грубите дървени салове, теглени от въжета, с които някога хората са пресичали местното езеро, за да стигнат до солените води на блатистия черноморски залив. Площта на „Пода” е едва един квадратен километър, но съчетава огромно разнообразие от местообитания на повече от 250 вида птици. И още нещо, това е влажна зона, която съчетава басейни с различна соленост на водата, храната за птиците тук е в изобилие. Затова „Пода” е богата на различни пернати видове. Районът е рай за любителите орнитолози, както и за туристите, които всяка година пристигат тук, за да наблюдават птичата общност.

Всяка година в „Пода” спират за почивка прелетните ята, които преминават по втория по големина в Европа миграционен път – Виа Понтика. Това означава, че оттук се движи цялата европейска популация на розовия пеликан и почти цялата на белия щъркел. През 1989 г. местността е обявена за защитена територия и оттогава за нея се грижи Българското дружество за защита на птиците. Освен опазването на видовете, основна цел на природозащитниците е популяризирането на местността като част от природното богатство на България. За целта е изграден специален Посетителски център, откъдето всеки може да надникне в света на дивите пернати. В сезона на почивките край морето много хора водят децата си, а най-чести посетители са учениците, които наблюдават птичия свят с любопитството на млади изследователи. Яна Гочева отговаря за образователните дейности към Защитена местност „Пода”. Тя разказва, че всеки сезон тук е много различен, защото едни птици идват, а други отлитат, срещат се и такива, които тази година за пръв път са открили „Пода” като свое място за гнездене и отглеждане на малките.

Сега около нас чуваме само звуците, които издават новоизлюпените – твърди Яна Гочева. – Те вече летят край родителите си и се учат да ловуват и да общуват помежду си. В нашия център особено силно се чува гласът на речните рибарки. За тях сме построили изкуствена платформа в басейна пред самия природонаучен център и вече няколко десетки двойки отгледаха малките си там тази година. В момента те са най-многобройните обитатели на района. В пределите на защитената местност може да се види най-гъсто населената колония на голям корморан, която е уникална за страната. Тези птици масово са разположили гнездата си върху старите метални електрически стълбове, които сега не се използват. Наричаме ги „Квартал Корморан”, защото като форма на съжителство приличат на нашите панелни жилищни блокове. След като са излезли от употреба, стълбовете умишлено не са били премахнати, защото тук всеки е загрижен и прави усилия за опазването на природата. Символът на „Пода” обаче са белите лопатарки. Те са изключително редки птици за цял свят. Живеят в колонии с блестящите ибиси и още над пет вида чаплови птици. Всъщност, това е една от нашите „орнитологични” забележителности, защото никъде другаде няма да срещнете заедно да гнездят общо седем вида чаплови птици. Например кокилобегачите са едни от най-дружелюбните и любопитни представители на пернатите. Те тази година гнездиха точно под терасите на нашия Посетителски център и имахме късмет да наблюдаваме как растат малките им. Краката им са доста дълги и са три пъти по-високи от тялото. Бяха голяма атракция за наблюдение, но вече пораснаха и отлетяха. Въпреки многобройните групи посетители, ние се опитваме да ограничим безпокойството на птиците, защото защитената местност е техният дом.

Всяка година в местността „Пода” се провежда доброволческа бригада с цел мястото да се направи по-удобно и безопасно за пернатите. Това е и начин да бъдат „поканени” тук нови защитени видове – казва Яна Гочева. Съвместно с местното електроразпределително дружество, електрическите стълбове, по които птиците обичат да кацат и гнездят, са обезопасени чрез специални изолации и устройства за сигнализация.

Специално внимание се отделя и на най-малките посетители на Природозащитния център. По модел на подобни центрове в Западна Европа тази година в местността са били построени дървени платформи, където с помощта на мрежички и лупи децата ловят от водата най-малките обитатели, тези безгръбначни, които почти никой не забелязва. Заедно с учениците определяме кои са тези обитатели на водите в „Пода” и това предизвиква голям интерес сред тях – разказва Яна Гочева. Защитената местност е сред най-посещаваните природни забележителности в района, особено през лятото, когато тук идват летовници от близките крайморски комплекси.

Снимки: Природозащитен център „Пода”

По публикацията работи: Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Магурата“ е една от най-красивите и загадъчни пещери в Европа

В разгара на туристическия сезон, пещера "Магурата" посреща средно между 1000 и 1500 души на ден. Природната и археологическа забележителност, разположена недалеч от град Белоградчик , е с колосални размери и наподобява подземна катедрала. Туристите..

публикувано на 27.07.23 в 11:11

Аскетичната красота на средновековния храм „Св. Георги Победоносец”

Църквата „Свети Георги Победоносец“ се намира в квартал Колуша − гр. Кюстендил, в подножието на Осоговската планина. Обявена е за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение. Проучването и реставрацията на..

публикувано на 06.05.20 в 07:00

На Атанасовден в Чирпанския манастир се стичат богомолци от близо и далеч

Не е нужно да пропътуваме хиляди километри, за да достигнем истински свети места за християните и да пием от чудотворния извор на православната вяра. Българските земи са осеяни със стотици църкви и манастири, въздигнати с вярата и надеждата..

публикувано на 18.01.20 в 08:00