Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демографската ситуация продължава да се влошава

Снимка: БГНЕС
През изминалата 2012 година броят на родените българчета у нас е най-малък от 1945 година насам, сочат цифрите на статистиката. А както е тръгнало, дано тази година не повторим този отрицателен рекорд. Не говорим само за демографска криза, експерти употребяват по-точната според тях дума, а тя е демографска катастрофа. България се топи и застарява. Процесът не може да бъде спрян в краткосрочен аспект, надеждите са той поне да бъде забавен. В противен случай лошите прогнози за числеността на нацията след около 40-50 години може и да се сбъднат.

През миналата година у нас са проплакали 63 891 бебета. За сравнение – през 1982 година родените са малко над 124 хиляди. Рекордна за раждаемостта през последните десетина години е 2009-а, когато новородените са почти 80 хиляди. Последните три години бележат тенденция на постоянен спад в това отношение. В европейски мащаб страната ни се нарежда на пето място сред най-бързо застаряващите нации. Младото население на страната е само тринадесет на сто, докато хората над трудоспособна възраст са почти деветнадесет процента. Причините са известни – ниска раждаемост, миграция, висока смъртност. Броят на жените във фертилна възраст намалява.

Българите биха искали да имат повече деца. Но при съществуващата социално-икономическа действителност най-често българското семейство отглежда едно, най-много две деца. Тук не говорим за раждаемостта при ромския етнос, при който не са изключение семейства с десет и повече деца. Не са редки случаите, при които млади ромки, още деца, стават майки. Последният случай е отпреди месец в Пазарджик. Там 12-годишна ромка роди момиченце. Наказателният кодекс предвижда за подобни случаи наказание до шест години лишаване от свобода за този, който извърши сексуален акт с лице, ненавършило 14 години. Досега осъден за подобно деяние май няма. За доста ромски семейства раждането на деца се е превърнало в начин да се оцелее благодарение на получаването на детски надбавки и социални помощи.

Прогнозни данни на статистиката сочат, че през 2060 година ние, българите, ще сме се стопили с два милиона души и ще сме около пет милиона. Какъв ще бъде етно-демографският състав на населението, предстои да се види. По данни от последното преброяване на населението през 2011 година, в България живеят 7 милиона и 300 хиляди души. Психологът и университетски преподавател проф. Петър Иванов е зам.-председател на Центъра за демографско развитие (гражданска организация, базирана в град Русе). Според него България преживява демографска катастрофа и сме на първо място в света по намаляване на населението.

В сайта на ЦРУ, който всеки може да погледне, в данни от месец юли 2013 г. пише, че населението на България е близо 6 млн. 982 хиляди души – казва той. – Смаляваме се с малко над осем на хиляда всяка година. Това прави 56 хиляди души годишно. В същия сайт раждаемостта у нас е определена с 9,7 промила (9,7 на хиляда души). С такава раждаемост през 2013 г. ние се намираме на 206 място в света, до Макао, сред 230 държави в света. А по смъртност сме на осмо място в света – между Афганистан и Сомалия. Но в тези държави раждаемостта е 47 на хиляда, а не както у нас – девет промила. Затова намаляване на населението при тях няма, но при нас има. И комбинацията от раждаемостта, по която ние сме на едно от последните места в света, заедно с високата смъртност, ни прави абсолютен световен шампион по намаляване на населението.

Влошаващата се демографска картина вече има неблагоприятно отражение в редица области. Пазарът на труда, здравеопазването, социалните системи вече усещат, а ще усещат и все по-силно, последствията от негативните демографски процеси, при които все по-малко работещи издържат все повече пенсионери. Имаме си Национална стратегия за демографско развитие до 2030 година, но реалните политики са още далече от достигане на целите й. България се нуждае от дългосрочна политика в тази област. Тоест, създаване на подходящи условия за раждане, отглеждане и възпитание на децата в семейството, което значи и материална обезпеченост и социална реализация на семейната двойка. Така тя ще може да отглежда толкова деца, колкото желае да има. И още: условия за намаляване на детската и преждевременната смъртност, осигуряване на подходящ здравословен начин на живот за хората над работоспособна възраст. Впрочем, според проф. Петър Иванов, именно високата раждаемост сред ромския етнос в България помага да не се сринем на още по-ниско място в световните класации. Лошото е, че за интеграцията на ромите у нас са похарчени милиони европейски средства, но резултатът от това не е видим. Това приобщаване върви мудно, да не кажем – само на думи. Ползата от дадените милиони за интеграция на ромите усетиха най-вече ромските босове, а и неправителствени организации, създадени да направят по-лесна тази интеграция, казва проф. Петър Иванов.
По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Форум в София представя новите хоризонти на технологиите

В София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов", днес ще се проведе поредното издание на Robotics Strategy Forum под надслов "Новите хоризонти на технологиите". Изложители на форума са над 30 компании, образователни и научни институции, които разработват..

публикувано на 26.09.24 в 06:05

България се включва в Европейския ден на езиците

По инициатива на Съвета на Европа всяка година на 26 септември се чества Европейският ден на езиците. Инициативата, подкрепена от Европейската комисия и Съвета на Европа, има за цел да насърчи културното многообразие и да стимулира изучаването на..

публикувано на 26.09.24 в 05:10

Летни температури и в четвъртък

В четвъртък, 26 септември, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София – около 27°. В планините ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 25.09.24 в 19:45