Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Срещи с вас” и „Радиоавтограф”

Днес в „Срещи с вас”: Село Дудещи Веки /Стар Бешенов/ – е един от центровете на българската общност в областта Банат в Румъния. Когато човек попадне сред банатските българи се учудва първо, че има такива наши сънародници и че на близо 800 км от България има толкова силен и чист патриотизъм. Те говорят на български диалект, имат българско училище, българска църква, български кмет, дори български футболен отбор. Най-голямото село на банатските българи  Дудещи Веки се намира в ъгъла, където се събират унгарската, сръбската и румънската граници. От население около 5000 души, 70% са българи. На 15 август се навършиха  275г. от създаването на  българската общност в Банат. Виртуално ще присъстваме на тържествата с разказа на кмета на Дудещи Веки  Георги Наков. Ще научите и как премина летния стаж в Държавната агенция за българите в чужбина за Виктория Иванова, студентка в Англия. Водещата на „Срещи с вас” Силвия Николова очаква вашите предложения и въпроси на e-mail: nikolova.s@bnr.bg.

Програмата ни продължава с „Радиоавтограф”. Тази седмица ще говорим за храната като културен и социален носител на традиции. Специален гост е д-р Десислава Димитрова, координатор на движението Slow food в България. Какво представлява Slow food, колко трудно се намират, произвеждат и предлагат традиционни български хранителни продукти и ястия  и каква е ролята на държавата и на всички нас в опазване на идентичността ни, кодирана в храната, която слагаме на масата си – отговори на тези и други въпроси ще чуете от д-р Димитрова , а след това очакваме вашите коментари на e-mail krasteva@bnr.bg.

Коментарите си за предаванията на български език на Радио България можете да споделите във Facebook. Писмата ви очакваме и на е-mail: den@bnr.bg.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кристиан Вигенин: България подкрепя Македония за ЕС, но проблемите трябва да се решат

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви днес в Скопие, че София подкрепя европейския път на Македония, но проблемите със съседните страни, по-конкретно с Гърция и България, трябва да бъдат решени. Вигенин подчерта, че преговорите по договора за..

публикувано на 10.01.14 в 16:35

Законодателната дейност на парламента през новия сезон ще подкрепя правителствената програма

През новата парламентарна сесия законодателната дейност на парламента ще бъде насочена към подкрепа на правителствената програма, социалната политика, борбата с нелоялната конкуренция и злоупотребата с монополно положение. Това съобщи на среща с журналисти..

публикувано на 10.01.14 в 12:46

През 2014-та България ще посетят три пъти повече англичани, отколкото българи Англия

Институтът за анализи и оценки в туризма прогнозира, че тази година България ще бъде посетена от над 280 000 англичани, а Англия от най-много 100 000 българи. Кампанията в Англия, Германия и Холандия, водена срещу българите, които искат да работят на..

публикувано на 10.01.14 в 11:53