Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Срещи с вас” и „Радиоавтограф”

Днес в „Срещи с вас”: Село Дудещи Веки /Стар Бешенов/ – е един от центровете на българската общност в областта Банат в Румъния. Когато човек попадне сред банатските българи се учудва първо, че има такива наши сънародници и че на близо 800 км от България има толкова силен и чист патриотизъм. Те говорят на български диалект, имат българско училище, българска църква, български кмет, дори български футболен отбор. Най-голямото село на банатските българи  Дудещи Веки се намира в ъгъла, където се събират унгарската, сръбската и румънската граници. От население около 5000 души, 70% са българи. На 15 август се навършиха  275г. от създаването на  българската общност в Банат. Виртуално ще присъстваме на тържествата с разказа на кмета на Дудещи Веки  Георги Наков. Ще научите и как премина летния стаж в Държавната агенция за българите в чужбина за Виктория Иванова, студентка в Англия. Водещата на „Срещи с вас” Силвия Николова очаква вашите предложения и въпроси на e-mail: nikolova.s@bnr.bg.

Програмата ни продължава с „Радиоавтограф”. Тази седмица ще говорим за храната като културен и социален носител на традиции. Специален гост е д-р Десислава Димитрова, координатор на движението Slow food в България. Какво представлява Slow food, колко трудно се намират, произвеждат и предлагат традиционни български хранителни продукти и ястия  и каква е ролята на държавата и на всички нас в опазване на идентичността ни, кодирана в храната, която слагаме на масата си – отговори на тези и други въпроси ще чуете от д-р Димитрова , а след това очакваме вашите коментари на e-mail krasteva@bnr.bg.

Коментарите си за предаванията на български език на Радио България можете да споделите във Facebook. Писмата ви очакваме и на е-mail: den@bnr.bg.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещ първи есенен ден с температури до 37 градуса

В събота в 9,50 ч. настъпва есенното равноденствие и с него започва астрономическата есен. Денят ще бъде слънчев, след обяд в равнините – горещ. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще достигнат 32°-37°, в София – около 33°. В..

публикувано на 22.09.23 в 18:15

В София влиза изискване за маски на закрито

От 4 август в София се въвеждат по-строги мерки срещу епидемията на Covid-19. Изисква се носенето на предпазни маски в закрити обществени места – лечебни заведения, аптеки, социални институции, търговски обекти, градски транспорт, гари, летища и др...

публикувано на 04.08.22 в 06:05

Вицепрезидентът определи подпалването на Културния център в Битоля като поредната провокация

По повод подпалването на Културния център „Иван Михайлов ” в Битоля, РС Македония, вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че вандалският акт е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания. На страницата си във Фейсбук Йотова..

публикувано на 04.06.22 в 14:15