Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. апостол Тома – апокрифи и легенди

© Снимка: www.pravoslavieto.com

Св. апостол Тома, родом от Галилея, е един от Христовите апостоли, загинал мъченически за християнската вяра. На древния арамейски език името му означава близнак, затова се говори, че приличал много на Исус. Паметта му се чества на 6 октомври, а заедно с останалите апостоли – на 30 юни. На него е посветен и още един празник – тъй наречената Томина неделя – първата неделя след Великден. В миналото наричали този ден Великден на умрелите, защото тогава жените боядисвали отново яйца и ги раздавали за починалите си близки – за упокой на душите им и за да не вампирясват.

Един от емблематичните епизоди в житието на светеца е известен като Уверение Томово. Когато възкръсналият Христос се явява на някои от своите сподвижници, Тома отказва да повярва и изрича прочутите си думи: „Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите, и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам!”. Осем дни по-късно Спасителят идва отново при учениците си, сред които този път е и Тома. Обръща се лично към неверника и го подканва да се увери в истинността на чудото. Светецът не се поколебава да бръкне с пръсти в раните на Исус, след което възкликва: „Господ мой и Бог мой!”. Така съмнението на Тома става причина недвусмислено да се разкрие истината за Възкресението, а самият той получава епитета Неверни. В българския език Тома Неверни се превръща в идиом, означаващ недоверчив, вечно съмняващ се скептик, какъвто според някои мнения е и българинът по природа. Като идиом остава и фразата „слагам пръст в раната” – повдигам болезнен актуален въпрос.

© Снимка: wikipedia.org

„Тома Неверни” от Караваджо
Апокрифни разкази и изображения на църковното изкуство свързват апостол Тома с една от най-ценните християнски реликви – Честният пояс на Пресвета Богородица. Малко преди кончината си Божията майка пожелала да се види за последно с дванадесетте апостола. Те били пренесени на облаци в Йерусалим от земите, където проповядвали Христовата вяра. Богородица ги благословила и предала Богу дух. Само Тома не успял да се яви навреме, понеже бил зает да покръства в далечна Индия. Едва на третия ден той потеглил на своя облак. Докато се носел във въздуха, изведнъж съзрял Девата, която в този момент се възнасяла на небето. Отчаян, че не е успял да се сбогува с нея, той извикал с молба да го благослови. В отговор тя свалила пояса си и го подала на светеца, като по този начин му дала доказателство за телесното си възнесение. Преданията разказват, че поясът е запазен и до наши дни и продължава да върши чудеса. Три свети места си оспорват притежанието му: Ватопедският манастир на Света гора, църквата „Св. Стефан” в италианския град Прато и църквата „Ум Ал-Зенар” в град Хомс, Сирия.

За апостол Тома се твърди, че бил изкусен майстор строител. Според житието му, скоро след като му се паднало по жребий да проповядва в Индия, в Йерусалим пристигнал пратеник на индийския цар, който търсел изкусен художник, за да му построи разкошен дворец. Тома се наел да изпълни задачата и отпътувал за Индия. Там се явил пред царя и получил от него пари за строежа, които бързо раздал на бедните и болните, като проповядвал Христовото учение. Царят се разгневил и затворил апостола в тъмница, но скоро станало чудо. Царският брат изведнъж оздравял след тежко боледуване и получил видение на прекрасен небесен дворец. Така царят разбрал, че Тома му е приготвил не земно, а небесно жилище с милостинята, която е раздал за спасение на душата му, и заедно с брат си се обърнал към християнството. Поради този епизод от житието си, макар да не е бил на практика строител, апостол Тома се смята за покровител на строителите и зидарите, както и на дърводелците, наред с други свети люде като старозаветния Ной и Йосиф Обручник.

Като майстор строител и дърводелец светецът е обрисуван и в апокрифите. Там той представя себе си по следния начин: „Дърводелец съм, умея да правя рала и кораби. И на камъка съм майстор, мога да зидам царски дворове и палати”. В някои фолклорни текстове към фигурата на Тома се прикрепя древният сюжет за Дедал, който си изработва крила и полита с тях. Старите строители разказвали, че Св. Тома бил майстор дюлгерин и издигнал джамията на султан Селим в Одрин. Направил я толкова хубава, че султанът го попитал може ли да построи по-хубава. Майсторът отговорил, че зависи от парите. Разгневен, султанът решил да го убие, но Тома се досетил и се качил на едно от минаретата, направил си крила и литнал. Според някои варианти той се спасил, а според други паднал и умрял. Вярвало се още, че именно апостол Тома е открил дърводелските инструменти и че пази строителите от падане от скелета и от наранявания.

През Възраждането апостол Тома се почитал като патрон на дюлгерските еснафи – професионални обединения на майсторите строители и зидари. Те чествали тържествено неговия празник и често поръчвали и подарявали на църквите в родните си места икони с образа му. И до днес 6 октомври се отбелязва у нас като ден на архитектите, строителите и зидарите.
По публикацията работи: Вихра Баева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10