Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловеч – пионер при въвеждането на електромобили в комуналната сфера

Снимка: БГНЕС
Едва ли е случайно, че точно Ловеч, обявен за „най-зеления град” на България през 2012 г., става пионер в използването на електромобили за комунални нужди. Първата лястовица ще бъде електромобил за събиране и извозване на сметта в централната част на града, който ще влезе в действие през 2014 г. Това бе оповестено на провелата се на 13 ноември в града Национална среща на общините и Индустриалния клъстър „електромобили”. Тя бе посветена на „изграждане и прилагане на модели между общините и бизнеса за използването на електромобили”. През 2010 г. община Ловеч отново първа от общо пет български общини подписа договор за сътрудничество с клъстъра. То включва изготвяне на модел на „Зелена община” с изграждането на зарядни станции за електромобили, използващи енергия от възобновяеми енергийни източници.

Четири години по-късно моделът започва да става реалност.


„Основната идея за ползването на тези автомобили е да бъдат намалени вредните емисии, които се отделят при работа на конвенционалните двигатели с вътрешно горене, каза кметът на града Минчо Казанджиев. Електрическите двигатели са почти на сто процента безвредни, отделят съвсем малко замърсяващи емисии, а са и безшумни. Зелената енергия е важен фактор за покриване критериите на ЕС за „зелени общини”. Постигаме го чрез използване на електромобили, зареждащи се от алтернативни източници на енергия. Ние не чакаме да дойдат проблемите със замърсяването на въздуха или наднормения шум и тогава да ги решаваме. Просто използваме тази иновативна технология, защото искаме да вървим пред събитията, а не след тях”.

Следващата стъпка, доверява кметът, е закупуването на електрическо туристическо влакче, което да развежда туристите из средновековната крепост „Хисаря”, където през 1187 г. е било подписано примирие между България и Византия, поставило началото на Второто българско царство. Заедно със съседната община Летница, известна с откритото там великолепно златно тракийско съкровище, се обмисля и въвеждането на електрически автобус, отново за туристически обиколки из региона. Всичко засега е в по една бройка, но така е с всяко добро начало…

Въвеждането на електромобилите в комуналните услуги на града е част от доста широката „зелена” програма на община Ловеч. В града бе изградено съвременно регионално депо за отпадъци и модерна пречиствателна станция за отпадните води. „В населените места започваме да раздаваме компостери, за да научим населението от една страна да не изхвърля зелената маса в съдовете за сметоизвозване, като така намаляваме обема на отпадъка, а от друга страна тази маса да се използва за произвеждане на компост, с който хората да наторяват собствените си дворове”, добавя кметът Казанджиев.

В ход е и проект за създаване на „зелена, достъпна и привлекателна градска среда” в един от най-големите жилищни квартали на Ловеч – „Червен бряг”, който ще има фотосоларно осветление. Предвижда се рехабилитация на уличната мрежа в квартала, изграждане на детски площадки за различни възрастови групи, площадки за фитнес на открито, многофункционално спортно игрище, квартална велоалейна мрежа, автоматична поливна система за всички зелени площи. А също изграждане на площадки за домашни любимци, скейтбордна зона, покриване на река „Гознишка бара”, където е предвидено изграждане на пътека за здравословно тичане с дължина 400 м. Част от проекта е и възстановяване на връзката на квартала с красивия градски парк „Стратеш”.
По публикацията работи: Мария Димитрова-Пишо


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05

Пожар бушува в Гърция до границата с България

Огън бушува на територията на Гърция на около километър и половина от българската граница, но бавно се движи към нея. Пожарът е върхов и се намира в изключително труднодостъпна местност. От гръцка страна гасят огъня с два хеликоптера и един самолет...

публикувано на 21.07.24 в 12:19
Харманли, 18 юли 2024 г.

Борбата с огъня край Воден продължава, фермери подават ръка на свой колега

Остава в сила бедственото положение в седем села в пограничната община Болярово. Продължава и борбата с огнената стихия при село Воден. Според информацията от тази сутрин пожарът има развитие в широколистен масив на около 70 хиляди декара, съобщиха от..

публикувано на 21.07.24 в 10:25