Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хисаря – ослепително белият град

Южната порта на крепостта
Снимка: wikipedia.org
Ако обичате топлите райони, дори когато е зима, Хисаря определено ще ви допадне. Средната температура през студените месеци е около 1 градус по Целзий. На пръв поглед – нищо особено, има селища, където термометърът сочи доста повече градуси над нулата. Но Хисаря е от онези места, които имат с какво да ви изненадат: чудото на минералната вода. На близко разстояние от сърцето на земята бликат 22 термални извора и всеки от тях е различен по състав и температура! Същински рай за любителите на класическата лечебна балнеология или най-съвременните акватерапии, уелнес и спа-процедури! Изкушаващо е дори за почитателите на белите спортове, които откриват удобното местоположение на Хисаря и като… изходна точка за ски.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Когато преминавате по улиците на Хисаря или се разхождате из парковете, усещате как ви обзема едно странно за динамичното ни време настроение – на спокойствие и безметежност. Удивително чувство, само на 170 км от София и едва на 40 км от областния център Пловдив! Градчето удобно е протегнало снага в низината на Горна Тракия. Наоколо е равно, широко, просторно. Ако пък на човек му се приискат сняг и планини, трябва само да вдигне глава и да огледа панорамата в кръг. На север е Средна гора, веднага зад нея – Стара планина. На юг в далечината се очертава силуетът на Родопите. Върхове белеят, нахлупили снежни шапки.

© Снимка: hisar.bg

Има избор за всеки. През деня скиорите могат да се посветят на снежните писти, вечер да се отпуснат в негата на минералната вода. Впрочем, водата преминава през цялата история на Хисаря. Около всеки извор има много легенди… Вълшебният природен дар изправял на крака и отървавал от болежки както знатни персони, така и хиляди обикновени, неизвестни хора. Славата на чудодейните води се разнасяла далеч. В своята многовековна история градчето никога не е воювало! Но е било привлекателно за всякакви владетели: тракийски, римски, византийски, османски… Обикаляли света, водели битки, обсаждали градове. А между апетита за следващи завоевания времето им напомняло, че всеки от тях е смъртен и тялото се нуждае от отдих и възстановяване. С предание за военни маневри и извори е свързано едно от най-старите имена на града – Топлица. Легендата разказва, че воините зажаднели за вода и с нетърпение призовавали: „Топлица! Топлица!” в очакване да получат от живителната топла изворна вода, чиято температура се запазвала дълго, тъй като водата е от най-горещия извор – цели +51 градуса по Целзий. В различните епохи и при различни владетели градът е наричан Аугуста, Диоклецианополис, Севтополис, Алексиополис… Хрониките от древността обаче са единодушни: това е „ослепително белият град”. Около изворите се изграждат лечебно-религиозни светилища (нимфеуми), култови съоръжения, укрепителни системи. Днес за туриста остава удоволствието по време на една съвсем обичайна градска разходка, да разгледа останките от античния град и крепостта. Укреплението е с 44 кули. На места зидовете се извисяват до 13 метра. Към античния град водели четири големи порти. Ерозията на вековете и времето са превърнали една от тях във впечатляваща композиция, известна като Камилите. В централната градска част до извор „Момина сълза” се намирала резиденцията – най-представителната антична обществена сграда. Близо до нея са термите на Диоклециан, облицовани с бял мрамор.

© Снимка: wikipedia.org

Колонадата
„Ослепителният, беломраморният град” с вълшебни води, както го наричали в летописите, и днес привлича туристи със санаториуми, минерални басейни и много нови хотели. Неслучайно един от тях бе избран за балнеохотел на 2013 г. Наградата бе присъдена от БХРА – професионалната асоциация на българските хотелиери и ресторантьори. Друг символ на града е Колонадата. Тя е изградена през 1960 г., и е точно копие на римска колонада. Върху нея са изобразени осемте антични божества на здравето: Язо, Панацея, Телесфор, Асклепий, Хигия, Епионе, Мохайос и Подалериос. Върху свода на колонадата са нарисувани символично основните кристали на минералната вода.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

В България, тъкмо в Хисаря, е направен първият химически анализ на водата от пет местни извора. През 1882 г. е издаден „Правилник за експлоатация на хисарските бани” и е организирано първото балнеолечение в страната. От 1957 г. селището е обявено за национален курорт. Целебните води на 22-та извора помагат при лечението на много заболявания: очни, кожни, гинекологични, а също при проблеми в опорно-двигателния апарат. Едва ли бихме могли да изброим всички, но най-красноречиво доказателство за вълшебното действие на водата е музейната сбирка на бъбречните камъни. Иначе в града и околностите туристите имат различни възможности за маршрути: до тракийския култов комплекс Старосел, до древната астрономическа обсерватория в Старо Железаре. Дори в наше време историята поднася на археолозите изключителни изненади. През лятото на 2013 г. недалеч от Хисаря, в местността Кози грамади бяха намерени артефакти за една от древните столици на траките от Одриското царство. Районът предлага и много възможности за велотуризъм, походи по пътеките на Средна гора, Стара планина, Родопите. Днес Хисаря е любимо място за много българи и чужденци. Наистина, който е идвал поне веднъж тук, няма начин да не се върне отново.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10
 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35