Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терапевтичната общност „Ново начало” – шанс за нов живот на наркозависимите

Няма точна статистика за числото на наркозависимите в България. По неофициални данни броят на проблемно употребяващите наркотици е над 50 000, като повече от 30 на сто от тях са зависими към хероин. През последните няколко години както в световен план, така и у нас нараства броят на зависимите към синтетични наркотици – амфетамини. Въпросът за лечението на тези хора е свързан с хиляди прекършени съдби, с много пари и често завършва с рецидив.

Причината е, че освен чисто медицински, базиран на привикване към даденото вещество, проблемът е и психологически. Има едно място в София, където наркозависимите получават шанс за нов живот. Става въпрос за терапевтичната общност „Ново Начало”.

© Снимка: novonachalo.net

Желяз Турлаков

„Съществуваме от 2005 година и сме член на Европейската федерация на терапевтичните общности. При нас не разглеждаме толкова медицинската страна на проблема, а работим главно с вътрешния, психологически свят на човека, с причините за наркозависимостта”, казва Желяз Турлаков, основател на общността, и допълва: „Ново начало” е дългосрочна психо-социална програма за рехабилитация на хора, зависими към различни психоактивни вещества, в това число и хора, зависими от хазарт и алкохол. В света съществуват няколко варианта на така наречените комуни или общности за лечение на наркозависими. Има трудови, има религиозни, има и терапевтични. Става въпрос за психологически и образователен подход, който разглежда проблема на зависимия човек не само като употреба на вещества, а по-скоро като симптом на дълбоко личностно разстройство, част от семейната система. Работи се и със семействата на наркозависимите в една паралелна програма, която сме нарекли „Училище за родители”. Лечението в „Ново начало” продължава не по-малко от осем месеца. Тази фаза кореспондира с основната ни цел – да откъснем човек от хора, места и събития, които са част от неговия модел на поведение, от зависимостта. Другата ни цел е да се преустановят и физическите последствия от употребата на наркотици. От тази година при нас се предлага и методът на плазмафереза. При него, в рамките на няколко часа при медицинска интервенция се пречиства кръвта на наркозависимия под контрол на лекар и медицински екип, като по този начин се отнема абстинентният синдром. Прави се от гледна точка на това, че може би над 60-70 процента от зависимите изпитват непреодолима трудност при преодоляването на този етап, който е наистина кошмарен, тежък, свързан с много болка и негативни усещания. За радост, в света са открити начини този период да се преодолее и човек да попадне в цикъла на психотерапията, на психосоциалната рехабилитация, за да има лечението по-голям ефект. Това са дългосрочни програми, които си поставят високи цели и в крайна сметка имат за цел трайното преустановяване на зависимостта, връщането успешно в обществото, справянето с живота, продължаване на образованието, създаване на семейство и т. н.”

Лечението на наркозависимите в „Ново начало” преминава през няколко етапа. В подготвителния център хората се мотивират за справяне с проблема и се запознават със същността на това, което предстои, тъй като подписват договор и при нарушаване на правилата си тръгват. Най-важната част от програмата е животът в самата терапевтична общност. Зависимите обитават къща, в която се съобразяват с различни норми – забранява се употребата на всякакви психоактивни вещества и алкохол, вербално или физическо насилие, сексуални контакти. Провеждат се сутрешни сбирки за разпределение на задачите.

„Възгледът на терапевтична общност „Ново начало” е да разглежда участниците в програмата като хора, страдащи от деструктивен процес, влияещ върху всички аспекти от живота им. Ние им предоставяме знания, умения и разбиране, за да започнат процес на възстановяване. Първата стъпка е помощта при преодоляването на чувствата за вина и срам, които често стоят между тях и освобождаването от зависимостта – казва Желяз Турлаков. – Има все повече полизависими хора, които употребяват повече от едно психоактивно вещество. Това, което им помага за справяне с проблема, е общностната терапия, различните форми на психотерапия, както и проследяване на вписването им в обществото – това, което предлага и „Ново начало”. Нашата програма е дневна. Хората се прибират вечер в дома си. Доброто лечение в света е това, което има ясно начало и ясен край. Около 45 процента от хората, които са минали успешно етапите на лечение в „Ново начало”, не се завръщат повече никога към употребата на психотропни вещества и се разделят със зависимостите, на които са робували преди.”

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35