Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети първомъченик и архидякон Стефан

Днес е третият ден след Рождество Христово. На него отбелязваме паметта на Свети Стефан – един от седемте служители в ранната Християнска църква в Йерусалим.

© Снимка: архив

Когато християнската общност увеличила своята численост, църквата започнала да се грижи за хората си. Тъй като сред тях имало много бедни и нуждаещи се, тя им осигурявала храна всяка вечер. На тези вечери, наречени трапези на любовта, се е налагало самите апостоли да разпределят храната, както и други помощи, които предоставяли на вярващите. Но, както е описано в „Деяния апостолски”, служителите в храма решили, че не е добре да пренебрегват грижата за словото Божие и разпространението на Христовата вяра за сметка на трапезите. Затова те излъчили няколко мъже, известни с вярата и предаността си към Бога:

„Тогава избират седмината дякони, от които на първо място е споменат Св. Стефан – разказва богословът проф. Иван Желев. – Наричаме го архидякон, защото той е първият от дяконите, а също и първомъченик, тъй като бил преследван и заловен от юдейските първенци заради дейността си. Изправен пред Синедриона – еврейския духовен съд, той държи богословска реч, и вместо да защити себе си, прави пропаганда на новата вяра в Христос. Накрая неговите съдници изпадат в ярост, защото той ги изобличава, припомняйки цялата история на богоизбрания народ, който е трябвало да познае в лицето на Христос обещания месия, но вместо това го разпъва на кръста. Словото му разярява и тълпата, която го повлича навън и го убива с камъни, както по древен обичай някога убивали най-големите престъпници.”

Със своята пламенна привързаност към Христовото учение и силно желание да го разпространява така, че да достигне до всички хора, Свети Стефан става пример за много Христови последователи и мъченици. Особено през първите три века, когато християнството е подложено на жестоки гонения, неговите дела вдъхновяват вярващите. „Оттогава започва и споменаването на първата степен в йерархията на църквата – архидякон”, продължава проф. Желев:

„Самата дума дякон означава служител. Дяконите прислужвали на идващите за вечерите на любовта. Вярващите първо се причестявали с тялото и кръвта Христови, а след това им се предоставяла храна, достатъчна, за да задоволи глада и помогне за оцеляването им. Сред тях имало вдовици, които нямали възможност да се издържат в общество, тъй като патриархалните нрави не позволявали на жената да работи. Затова Църквата играела тази социална роля. Така Свети архидякон Стефан остава в историята на християнството като прекрасен пример на човек, който отстоява своята вяра и е готов, с цената на живота си дори, да я представя и на другите. В последните си мигове дори, докато стоял в залата на Синедриона, Стефан отправил очи към небето с думите „Ето виждам небесата отворени и Синът Божий да стои отдясно на Бог Отец.”

Както на всички други светци, така и на Св. Стефан са посветени много храмове по света. В България също имаме черкви, които носят неговото име. Сред всички български църкви, закриляни от светеца, се откроява желязната „Свети Стефан“ в Истанбул, станала емблема на борбата ни за църковна независимост от Цариградската патриаршия през XIX век. Тя е изградена благодарение на княз Стефан Богориди, влиятелен българин, на служба в Османската империя. Досами Златния рог той дарява парцел, в който една от сградите служи за молитвен дом. По-късно там е издигнат железният храм. В неговия двор са погребани останките на бележити българи, сред които изпъква името на Иларион Макариополски, един от най-изявените борци за духовна независимост.

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49