Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорът вчера и днес – Шопските певици Божурка Тупанкова и Веселена Радева

През 2014 година отбелязваме 90 години от рождението на Божурка Тупанкова (1924-2007). Тя остави на страната ни ярки образци на шопската песен и свои наследници сред младите.

Родена е в село Чуйпетлово, Пернишко. В бедното й семейство най-голямо богатство била народната песен. БНР пази спомен от певицата, собственоръчно написаната й биография, в която тя споделя: „И майка ми, и баща ми пееха и се славеха в околните села. От майка си научих жетварски, седенкарски и хороводни песни, а от баща си – сватбарски, марковски. Някога пеехме на хорото, на жътва, по седенките и така живееше народната музика. Омъжих се в близкото село Студена и започнах да се явявам на организираните народни празници като самодейка. През 1961 година станах солистка на народния ансамбъл в Перник. Следващата година се проведе събор-надпяване в местността Бърдото край град Брезник и той ми донесе голяма радост. Записах първата си песен, която прозвуча по радиото.”

Дарованието на Божурка Тупанкова се откроява на събора в Брезник и БНР я кани да запише свои песни с групата на Цвятко Благоев. Години по-късно, малко преди да напусне този свят, щастлива среща ги събира с младата Веселена Радева (1989), с родови корени в шопския край.

„Познавам Божурка Тупанкова от 2006 година. Радвам се, че можах да се докосна до нейното изпълнителско изкуство. Тя ми даде безкрайно много като човек и народен изпълнител. Беше всеотдайна и добронамерена – от онези певци, които искаха да предадат своето за идните поколения. Имаше уникален глас и изпълнение по отношение на орнаментите. Обичаше бавните марковски песни и ги изпълняваше с много стил. Нейната певческа кариера се развива в ансамбъл „Граово” – Перник. Цялостната й изява като изпълнител беше в пернишкия край. Божурка имаше дарба не само като певица, но и като писател. Написа книги, някои посветени на децата, с разкази и шопски хумор. Биографичната й книга обхваща целия й живот.”

Веселена Радева се занимава с музика от дете, свири на пиано, но расте в семейство, където народната музика се слуша и е на почит. Баща й е акордеонист и ръководител на оркестър. „Когато усетих, че имам по-голямо влечение към народната музика, започнах да вземам уроци по пеене. Направих две серии записи в БНР – най-голямата сцена за мен – и се надявам се да запиша още. Щастлива съм, че като солистка на радиооркестъра ме каниха за участие в концерти.” Това казва Веселена, която е редовна участничка във фолклорните прояви в страната. Гостувала е на фестивали в Италия, Гърция, Турция, Македония. Две поредни години печели награди от конкурс на БНР. Има златен и два сребърни медала от Националния детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба”. И още доста награди от конкурси из страната.

Пее с любов народната музика, но в живота се ориентира към друга професия. „Аз съм любознателна, народната музика и политологията са ми страст и добре ги съчетавам”, споделя Веселена, която завърши висшето си образование и мечтае да продължи с докторантура. Следи събитията в народната музика и казва: „В днешно време сцената на народната музика е малка, за съжаление. Като изпълнител вярвам, че песента трябва да се поднася автентично. Не съм новатор и за мен най-важно е тя да достигне до слушателя. Всяка песен разказва история и ако непрекъснато я променяш няма как да бъде толкова въздействаща. Разбира се, не съм против развитието на музиката, осъвременяването на фолклора, но тогава говорим за лично творчество.”

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15