Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорът вчера и днес – Шопските певици Божурка Тупанкова и Веселена Радева

През 2014 година отбелязваме 90 години от рождението на Божурка Тупанкова (1924-2007). Тя остави на страната ни ярки образци на шопската песен и свои наследници сред младите.

Родена е в село Чуйпетлово, Пернишко. В бедното й семейство най-голямо богатство била народната песен. БНР пази спомен от певицата, собственоръчно написаната й биография, в която тя споделя: „И майка ми, и баща ми пееха и се славеха в околните села. От майка си научих жетварски, седенкарски и хороводни песни, а от баща си – сватбарски, марковски. Някога пеехме на хорото, на жътва, по седенките и така живееше народната музика. Омъжих се в близкото село Студена и започнах да се явявам на организираните народни празници като самодейка. През 1961 година станах солистка на народния ансамбъл в Перник. Следващата година се проведе събор-надпяване в местността Бърдото край град Брезник и той ми донесе голяма радост. Записах първата си песен, която прозвуча по радиото.”

Дарованието на Божурка Тупанкова се откроява на събора в Брезник и БНР я кани да запише свои песни с групата на Цвятко Благоев. Години по-късно, малко преди да напусне този свят, щастлива среща ги събира с младата Веселена Радева (1989), с родови корени в шопския край.

„Познавам Божурка Тупанкова от 2006 година. Радвам се, че можах да се докосна до нейното изпълнителско изкуство. Тя ми даде безкрайно много като човек и народен изпълнител. Беше всеотдайна и добронамерена – от онези певци, които искаха да предадат своето за идните поколения. Имаше уникален глас и изпълнение по отношение на орнаментите. Обичаше бавните марковски песни и ги изпълняваше с много стил. Нейната певческа кариера се развива в ансамбъл „Граово” – Перник. Цялостната й изява като изпълнител беше в пернишкия край. Божурка имаше дарба не само като певица, но и като писател. Написа книги, някои посветени на децата, с разкази и шопски хумор. Биографичната й книга обхваща целия й живот.”

Веселена Радева се занимава с музика от дете, свири на пиано, но расте в семейство, където народната музика се слуша и е на почит. Баща й е акордеонист и ръководител на оркестър. „Когато усетих, че имам по-голямо влечение към народната музика, започнах да вземам уроци по пеене. Направих две серии записи в БНР – най-голямата сцена за мен – и се надявам се да запиша още. Щастлива съм, че като солистка на радиооркестъра ме каниха за участие в концерти.” Това казва Веселена, която е редовна участничка във фолклорните прояви в страната. Гостувала е на фестивали в Италия, Гърция, Турция, Македония. Две поредни години печели награди от конкурс на БНР. Има златен и два сребърни медала от Националния детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба”. И още доста награди от конкурси из страната.

Пее с любов народната музика, но в живота се ориентира към друга професия. „Аз съм любознателна, народната музика и политологията са ми страст и добре ги съчетавам”, споделя Веселена, която завърши висшето си образование и мечтае да продължи с докторантура. Следи събитията в народната музика и казва: „В днешно време сцената на народната музика е малка, за съжаление. Като изпълнител вярвам, че песента трябва да се поднася автентично. Не съм новатор и за мен най-важно е тя да достигне до слушателя. Всяка песен разказва история и ако непрекъснато я променяш няма как да бъде толкова въздействаща. Разбира се, не съм против развитието на музиката, осъвременяването на фолклора, но тогава говорим за лично творчество.”

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10