Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта към България и Франция в една експозиция

Милена Йоич и Ан дьо Колбер-Христофоров на откриването на изложбата.
Снимка: БГНЕС

„Париж – приказна магия” събра в една изложба творбите на известните художнички Милена Йоич и Ан дьо Колбер-Христофоров. Експозицията бе открита наскоро в Клуба на народния представител в Българския парламент по инициатива на председателя на Групата за приятелство България – Франция Татяна Буруджиева. Съвместното представяне е израз на дългогодишното приятелство, което свързва двете дами в Париж.

Съпруга на народен представител и снаха на видния лидер на БЗНС Георги Трайков (1947-1975), Милена Йоич се чувства много свързана с Народното събрание. „За мен то представлява София”, отбелязва тя. Преди да заживее в Париж, работи известно време като сценограф за Софийската опера и за повечето софийски театри, но най-голямото признание за таланта си получава във Франция. Платната й гостуват в Лувъра и кметството на Париж, качват се на Айфеловата кула, обикалят света, красят редица частни колекции. И въпреки, че живее и твори във Франция повече от 20 години, художничката непрекъснато черпи вдъхновение от наследството на България. Защото страната ни, както казва тя, е с богато минало, а българите имат богата фантазия. Затова смята за естествено да използва духовните български символи в картините си.

„За мен е важно да бъда християнка” – казва тя. „Това е нещо, което ни пренася през времето. Този дар не може да го загърбим. Вярата ме издига, обогатява вътрешния ми свят и аз наистина съм много свързана с нея.”

За Ан тя казва: „Няма човек като нея. Прекрасна жена-артист. Това да бъдеш творец те поставя малко отстрани на другите хора. С нея се разпознахме и станахме много близки приятелки.”

Самата Ан дьо Колбер, потомка на граф дьо Колбер, чийто паметник се издига пред френския парламент, определя срещата си с Милена като нещо, което се случва независимо от границите, езиковата бариера и писмеността.

„Това е диалог между Милена и мен” – допълва Ан. „Вижте творбите й – те шепнат на духа. Картините й са вглъбени, насочват към философско съзерцание на красивото, на качественото. Начинът на рисуване е прецизен и забележителен израз на вътрешния мир. При мен е обратното, картините ми са насочени към външния свят. Това са къщи от целия свят, няма конкретни препратка към България, Франция, Испания, Финландия… Това са къщите на света във всички цветове – черно, бяло, жълто, червено, зелено… багрите на света. Затова тази изложба е изключителна, защото в нея няма противопоставяне, а диалог. Аз съм като един охлюв, с къщичката на гърба си. Слагам картините на гръб и пътувам по целия свят.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15