Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилистът Иван Бончев: Разказвач на приказки… с картинки

БНР Новини



„Някои хора предпочитат да се качат на асансьор и да стигнат веднага до върха. Други избират стълбите. На мен ми се „случиха” стълбите и до ден-днешен ги боря, но предпочитам така” – признава стилистът Иван Бончев, докато обмисля стъпката си към следващото стъпало. И някак неусетно му вярваш, като ти казва – „Трудно е. То няма лесно, но в крайна сметка, като знаеш какво искаш, по един или друг начин го постигаш.” Броени дни след края на тазгодишната седмица на мъжката мода в Милано ви представяме един от най-добрите млади стилисти на Ботуша, оставил таланта си върху страници на списания като L'uomo Vogue, Hunter, Hero, Metal и Max Italia, Urban, L'Officiel Hommes. Създател на рекламни кампании и фотосесии за Calvin Klein, Ralph Lauren, Philipp Plein и Anna Dello Russo.

СнимкаИван Бончев е на 31 години, роден в София. Завършва Националния учебен комплекс по култура (Италианския лицей) в Горна Баня. В последните години от средното му образование вниманието му е ангажирано от друг вид изкуство – анимацията. И по-специално японската манга. Увлечението било толкова сериозно, че Иван посещавал уроци по рисуване, които впоследствие били заменени с уроци по японски език, защото бил твърдо решен да замине за Страната на изгряващото слънце. Родителите му го записали в програма за обмен на ученици. Цяло лято бъдещият стилист на италианския „L'uomo Vogue" прекарва в специално селище с деца от цял свят и рисува. „Днес категорично мога да кажа, че съм много благодарен на родителите ми за възможностите, които са ми дали” – признава той. Оттам насетне – всички пътища водят към модата.

Първата спирка е единствената тогава музикална телевизия в България „ММ” (вече несъществуваща). Явява се на кастинг за водещи. Изискването е да има перфектен английски език, какъвто той има заради многото си пътувания, и е одобрен. „Покрай работата ми там започнах да обикалям магазини и да избирам дрехи за нас, водещите, за да бъдем актуални и атрактивни. Оттам тръгна цялата история. Колегите ми казаха: ти си много добър в това, защо не се занимаваш с нещо такова. И така стана.” Първият проект, по който Иван работи, е отново музикален – промоция на дебютния албум „От друга страна” на поп звездата Руши Виденлиев. Представянето имало военен привкус и с безкористната помощ на сестра му, която е основният помощник и опора в живота му по негови думи, пришивали с часове пагони и вериги по саката и тишъртите за певеца и неговия балет. Следва ерата на списанията. „Егоист" беше религия за мен, признава младият стилист. „Храмът” за него обаче е списание „Едно", където тогавашните арт директор Димитър Славчев и главен редактор и издател Асен Асенов дават шанс на таланта и въображението на двайсетгодишния Иван. Днес твърди, че „Едно” го е формирало като стилист. Когато осъзнава, че няма какво повече да научи в България, заминава за Италия. През 2005-а записва едногодишна специализация по моден дизайн в един от най-престижните модни колежи в света – „Istituto Marangoni”.

СнимкаВ края на 2009 г. Иван Бончев е сред 20-те модни редактори и стилисти, избрани да работят по специалния проект-изложба Men In Italy, с която на 15 януари 2010 г. е открита Седмицата на мъжката мода в Милано. Отзивите за неговата работа са отлични. Но не мисли за собствена модна линия.

Новото му предизвикателство е в диско стил с много социални елементи:

„Тази година в Италия стартирам собствената си марка, която няма да се занимава с дрехи, поне не за момента. Говоря за мултимедиен проект, подобен на списание, който има печатна и дигитална версия и е посветен на живота ми тук, в Милано. На всичко, което се случва ежедневно, на хората, с които съм заобиколен, на ситуациите, в които попадам. Тук се случват страшно много неща, но никой не говори за тях и не ги изтъква.”

Снимки: ivanbontchev.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37