Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Цветлин Йовчев: „Правилният подход е да се обединят усилията на цялото общество”

Снимка: БГНЕС

ЕК оповести новия си доклад за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка в областта „Правосъдие и вътрешен ред”. Оценката обхваща последните 18 месеца при управлението на три правителства. Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова определи доклада като обективен, точен и професионален. И подчерта, че последният доклад на ЕК не е оценка за което и да било българско правителство, позовавайки се на коментара на говорителя на ЕК Марк Грей в Брюксел.

В отговор на въпрос на Радио България за това каква част от отговорността за „крехкия” напредък на страната се дължи на сегашния кабинет, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев коментира:

„Мисля, че няма да е правилен подходът, ако ние в момента се опитваме да вникнем в констатациите на ЕК, като започнем да се борим за всяка дума и всеки термин. И да казваме: „Ето на, ние тук имаме повече принос от тези, които са били преди нас”. За мен това е грешен подход. Относно проблемите, цитирани в доклада, трябва да се обединят усилията на цялото общество. Без значение на политическа принадлежност, на институции, заедно да вървим към преодоляването на тези проблеми. Мисля, че това е правилният подход. Но ние наистина ще работим бързо за това да имаме един ефективен екшън план с конкретни срокове и мерки относно набавянето на необходимите ресурси, за това кой носи отговорност за всяка една от мерките. И мисля, че в резултат от изпълнението на този план ще имаме съществен напредък.”

За Радио България вицепремиерът отбеляза още, че Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС на 23-24 януари 2014 г. в Атина няма пряка връзка с оценката в доклада на ЕК за напредъка на страната по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК. Какво очакваме като полза за България все пак? Ето отговора на Цветлин Йовчев в навечерието на Съвета:

„Аз не очаквам да се случи нещо, което драматично да повлияе на България. Но на Съвета ние ще запознаем нашите партньори за напредъка, който сме постигнали относно управлението на кризата, свързана със засиления миграционен риск. И най-вече с начина, по който ние успяваме да управляваме процесите, свързани с бежанците на нашата територия. Имаме още много, което трябва да направим. Но имаме и много, което сме постигнали като резултат към момента. Това се оценява и от нашите партньори.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05