Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Спортна панорама”: Григор Димитров игра с Рафаел Надал в първия в кариерата си четвъртфинал от турнир от Големия шлем

БНР Новини
Снимка: БТА

В първия си в кариерата четвъртфинал на турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия, Григор Димитров мъжки се бори срещу №1 в света на тениса Рафаел Надал, но в крайна сметка загуби с 1:3. С изключително силен и точен сервис българинът взе надмощие в началото на мача и логично спечели първия сет с 6:3. Следващите две части бяха решени в тайбрек, за съжаление и двата пъти в полза на Надал, като в третата част Григор пропусна сетбол, а с това и възможността да поведе с 2:1. В четвъртата част психическото и физическото напрежение си казаха думата и Димитров отстъпи с 2:6. На финала в Мелбърн швейцарецът Станислас Вавринка отмъсти за Димитров като надделя над Надал с 3:1 (6:3, 6:2, 3:6, 6:3).

Друг талантлив български тенисист – Димитър Кутровски достигна финал и полуфинал на турнир в зала в германския град Каарст с награден фонд 15 хиляди долара. Българинът и Владимир Игнатик (Беларус) загубиха финала на двойки, като отстъпиха пред Николоз Басилашвили (Грузия) и Александър Бури (Беларус) с 1:2 (6:4, 4:6, 6-10). По-рано българинът отпадна на полуфиналите на сингъл след загуба от Басилашвили с 0:2 (6:7(2), 3:6).

В схватките от 14-ия предпоследен ден на турнира по сумо в Токио Калоян Махлянов-Котоошу постигна важна победа над Тамаваши. Така той вече е с баланс от 8:6 победи и ще завърши турнира с положителен баланс, дори при загуба от Гоейдо в последния ден. Тази възможност няма да има Даниел Иванов-Аоияма, който отстъпи на Тойоношима и е с баланс 6:8. Начело на класирането с пълен актив от 14 победи остава великият шампион Хакухо.

Станимир Беломъжев спечели старта от Световната купа по ски ориентиране във Фьоренинг (Швеция), който включваше дисциплините спринт-пролог и преследване на средна дистанция. Световният шампион за младежи беше осми след спринта с 25 секунди пасив от лидера Андрей Ламов (Русия), но със силно бягане по 8420-метровото трасе с 24 контролни точки в преследването той стигна до победата с общо време от 32.19 минути. На секунда зад него завърши Ламов, а трети на 2 секунди финишира представителят на домакините Андерс Холберг.

Българските спортисти на Олимпиадата в Сочи ще бъдат 18. България получи още една допълнителна квота за Зимните олимпийски игри в Сочи, съобщиха от Българския олимпийски комитет. Тя е за сноубордиста Радослав Янков, който ще се състезава в две дисциплини – паралелен гигантски слалом и паралелен слалом. 24-годишният сноубордист е двукратен световен шампион за юноши – на паралелен слалом от Ван Маленко 2008 г. и на паралелен гигантски слалом от Нагано 2009. Има 42 старта за Световната купа, като най-доброто му класиране е 25-о място на паралелен слалом в Ла Молина през 2008 година.

В същото време стана известно, че България е на четвърто място в света по размера на обещаните премии за медал на предстоящата зимна олимпиада. Най-високи премии са обещани на руските спортисти. За олимпийска титла Русия е определила държавна награда в размер на $334 000. На второ място в своеобразната класация е Казахстан, чиито състезатели ще получат за злато по $250 000, а призовата тройка допълва Беларус със $150 000. Премията за злато за българските спортисти е 4-та в тази класация – 200 000 лв. ($140 000). В подреждането следват Франция ($70 000) и Германия ($34 000). На другия полюс са държави, които не са определили никакви стимули за своите спортисти. Такива са КНДР, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция. Двете скандинавски страни например обявиха, че са решили да насочат финанси в по-практични награди като например заплащане на обучението в университет, избран от състезателя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40