Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неврохирурзи с наградата „Медик на годината”

БНР Новини
проф. Марин Маринов
Снимка: личен архив

Една от специалностите в медицината, която с право може да бъде наречена „висш пилотаж”, е неврохирургията. Операциите в нея са с изключителна сложност. Изисква се  висок професионализъм и отдаденост. Неслучайно призът в ежегодния конкурс на едно от най-престижните медицински списания у нас – „Форум Медикус”, е за екипа на Клиниката по неврохирургия в университетска болница „Св. Иван Рилски” в София. В клиниката, ръководена от проф. Марин Маринов, се извършват годишно повече от 2000 оперативни интервенции с голяма сложност. Тук например се оперират голям процент от случаите на тумори на мозъка у нас с помощта на модерна апаратура за диагностика и лечение:

„Нашата клиника е с най-голям технологичен потенциал в България. Тя е  сформирана преди повече от 70 години и е с изключително голям принос за развитието на неврохирургията в цялата страна, посочва проф. Марин Маринов. В тази клиника са получили своята специалност и са сертифицирани всички неврохирурзи от страната. Тук през годините е работил един голям и с ярки индивидуалности колектив от неврохирурзи и невро-анестезиолози, който продължава да поддържа на много високо ниво стандарта в нашата област. При нас се обучават много специализанти и докторанти от всички краища на света. Екипът е голям – около 120 души: лекари, медицински сестри, санитари. Извършва се огромно количество сложни операции – около една трета от неврохирургичните интервенции в България. Причината да получим наградата е въвеждането на някои по-нови методи за лечение на неврологични заболявания като  фармакорезистентните епилепсии и дълбоката мозъчна стимулация при болестта на Паркинсон. Тази година спечелихме и конкурс за изграждане на нова високотехнологична операционна, така че ние гледаме смело напред.”

Има ли текучество на кадри  в Клиниката по неврохирургия? Знаем, че младите лекари все по-често поглеждат към възможностите за реализация зад граница?

„От нашия колектив имаме само двама души, които в момента работят в други клиники – в Германия и Англия, казва проф. Маринов. За наша радост, те се реализират много добре, но това не е тенденция. Като цяло в България има изтичане на завършващи млади лекари, но причината тук не е в Клиниката по неврохирургия, а в това, че има проблеми с ранното специализиране. Между другото аз съм и декан на Медицинския факултет и имам пряко отношение към кариерната реализация на младите лекари, които завършват. Фактите са доста тревожни. Много голям процент от тези лекари са с нагласа за работа извън страната. Младите хора желаят веднага да започнат специализация. България е член на ЕС и пазарът на труда е отворен за нас. Така че ние няма как да спрем тези хора и те имат шанса да опитат и навън. Някои от тях се връщат – има и такава тенденция, но е трудно да се каже, че тя е трайна.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00