Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за социализиране на деца с аутизъм ще открият в Кюстендил

Снимка: уикипедия

Първият у нас център за социализиране и рехабилитиация на деца с аутизъм ще бъде открит в Кюстендил, съобщи д-р Ченко Чалъков, ръководител на Националния комплекс за специализираните болници за рехабилитация. От няколко месеца родители са създали сдружение в Кюстендил, за да координират по-добре методиката и способите за оказване на помощ и лечение на детския аутизъм. 

Според д-р Чалъков все още няма точна статистика - нито на национално, нито на регионално ниво при колко деца съществува такъв проблем.

В 13 града има база за рехабилитиране на деца с аутизъм, в Кюстендил обаче ще се разработи цялостна методика, ще се осигурят необходимите психолози и три-четири вида специалисти за работа с деца в такова състояние.

Центърът ще има няколко кабинета с необходимото оборудване и ще се базира в балнеокомплекса, чийто ремонт ще започне до два-три месеца и ще струва 600 000 лева. Рeмонтът на отделенията в балнеолечебницата се отлага вече 20 години, едва сега има реални шансове да започне, след като средствата са преведени, обяви директорът на специализираната болница за рехабилитация в града д-р Живко Неделчев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!