Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли са българските партии за повече жени в политиката

БНР Новини
Мария Габриел

Основно човешко право на жените е да участват в политиката. Но въпреки че те са половината от населението на света, все още много малко от тях се включват активно в нея, а жените на върхови позиции са по-скоро изключения. Това е валидно и за Европа, и за България включително. За да се преодолее фактическото неравенство на половете, Европарламентът препоръча на страните-членки жените на висши постове да станат 30 процента до 2015 г. и 40 – до 2020 г. Показател за това ще са предстоящите избори за ЕП през май 2014 г. Готови ли са българските партии за повече жени на избираеми места в евролистите? Анкета на Радио България с наши депутатки в Европейския парламент и в българското Народно събрание показва, че България на еврониво е от водещите страни, но на местно все още доста изостава.

„ГЕРБ е демократична партия и има съвсем ясен механизъм за вземане на решения, в т. ч. и за състава на евролистата. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, отличена със званието Европеец на 2013 г.

„Факт е обаче, че това е добра практика и партия ГЕРБ само може да спечели. Тя дава добър пример как жените и мъжете могат еднакво да са представени в листите за евроизбори. Що се отнася до национално ниво, много важно е да обръщаме внимание, че не е важен само броят мъже и жени, а и кандидатите да имат лични качества, да са с безупречна автобиография, със силна експертиза. В тази връзка е и разликата на представителност на жените на национално ниво, на което те имат сякаш нужда от повече самочувствие, от доверие, за да излязат напред, да поемат отговорност. Това се отразява и в начина на правене на листите. Колкото повече жени-експерти с доверие в собствените възможности излязат на преден план, толкова и листите според мен ще са с по-различен облик. Това може би е и въпрос на време. В ЕНП има още много какво да направим. Далеч сме със сигурност от шампионите в ЕП – групата на „Зелените”. Ситуираме се по средата с 30-35 процента жени. Това не ни удовлетворява. Още повече че за мен е по-важно не колко е броят на жените, а колко са на ръководни длъжности, там където се вземат решенията. По това ЕНП остава длъжник на жените в Европа. Заместник-председателите на ЕНП са 10, от тях само 2 са жени. Но това ни позволява за следващите 5 години да обявим като приоритет равенството на половете, включването на жените в най-високите нива. Радвам се, че благодарение на активната ни работа в Комисията за правата на жените в ЕП, а за мен и огромна отговорност като говорител и координатор на ЕНП, до момента този приоритет продължава да е включен в програмата. Тя трябва да се гласува окончателно на предстоящия конгрес на ЕНП в Дъблин. Но само по себе си посланието е много позитивно. Освен български, това е принос и на всички жени в ЕНП.”

БСП сега е представена с 50 процента жени в групата на ПЕС в ЕП, посочи депутатката в НС Мариана Бояджиева:

„Ние отвоювахме и в устава ни е записано като норма за равнопоставеност не по-малко от 40 процента представителство за всеки един от двата пола. Факт е, че в 182-членния състав на висшия ръководен орган на партията са избрани 55 жени, т. е. над 30 процента. Разбира се, имаме проблеми и трудности. Но сме се стремили към кампании, утвърждаващи прилагането на тези изисквания на практика. В момента сме в процедура за издигане на кандидати за ЕП. Досега са издигнати 101 кандидатури за членове на ЕП с листата на БСП от основните партийни структури по места, 27 от тях са жени. Но е важно, че голяма част от тях са с висок брой номинации в предварителните предложения. Този процес ще приключи на конгреса на БСП на 8 февруари т. г. За нас е много важно и участието на жени от БСП в ръководствата на евроорганизациите. Например Деница Златева през 2009 г. бе избрана за член на Бюрото на ПЕС-жени. След това мястото й зае Маруся Любчева, след като Деница бе избрана за вицепрезидент на женския Социнтернационал. Това са високи позиции на българки. Чест за всички жени у нас е и избирането на българката Ирина Бокова на високия пост шеф на ЮНЕСКО. Това увеличава стремежите ни към още по-добро женско представителство.”

Каква е готовността за включване на повече жени при либералите в България и ЕС? Ето мнението и на българските представителки в групата на Алианса на либералите и демократите в ЕП Филиз Хюсменова от ДПС и Антония Първанова, лидер на НДСВ:

Снимка„В Алианса на либералите и демократите за Европа, както в ръководството на партията, така и на парламентарната група, има достатъчно жени – посочва Филиз Хюсменова. – Но се надявам през следващия мандат 2014-2020 година женската част да бъде още по-добре представена. ДПС ще извърши своите процедури по номинации. Вече имаме учредени много женски дружества във всички общини на страната. Има достатъчно активни жени с атрактивни професии, и то добре реализирали се в тях. Очаквам и предполагам, че ще има много сериозни номинации и на жени. Надявам се двата пола да бъдат представени поравно 50 на 50.”


Снимка„АЛДЕ е инициатор на идеята за повече жени в европейските институции, и то не само за Европарламента, а и на ръководни позиции в структурите на ЕС и в политическите групи – отбеляза Антония Първанова. – АЛДЕ е инициатор за повече жени и в ЕК, за жена – европейски омбудсман, за представителство в борда на Европейката централна банка, в управлението на европейските агенции. Имам самочувствието, че идвам от парламентарна група, където тази политика е присъща и водеща. И последователността, с която тя се развива на всяко едно ниво в управлението и участието на жени в политиката, дава пример за останалите.”

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10