Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлата зима излъга птиците и изнерви ловците

БНР Новини

Зимата излъга птиците

Това е един от изводите на проведеното в средата на януари преброяване на водоплаващите птици. Много игрива е тази година зимата у нас. Първо, мило ни почерпи с дълго и топло начало. А с идването на Малък Сечко изведнъж се сети, че снегът и мразовитостта по й прилягат, и температурите рязко спаднаха, а пейзажът красиво побеля. Прогнозите обаче са към ново бързо затопляне. Истинската зима може би ще се случи в началото на пролетта или пък въобще няма да я има?

Но да се върнем на птиците. Тази година в блатата край Дунава ги няма големите ята червеногуши гъски. Обичайно почти цялата световна популация на този застрашен от изчезване вид зимува по нашите земи. Преброени бяха едва 5000 екземпляра от тях, докато в минали години те са били 35 000!!! Явно поради топлото време са предпочели да останат да зимуват на север – в Украйна и Румъния. Тези гъски се размножават в Сибир, а зимата обикновено прекарват край нашите блата. Експертите на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) отбелязват тази години и други странни явления. Не малко щъркели „забравиха” да отлетят и току се появят в едно или друго селище. Градската лястовица също е решила да не отлита. А лебедите, които през зимата обикновено се срещат в южната част на страната, сега са забелязани да плуват из водоемите на север.

По-тревожен според изследователите е фактът, че пеликаните вече започват да се движат на любовни двойки и  новото полоколение е на път. Същото поведение е забелязано и при някои диви гъски и патици. „След няколко седмици ще започнат да снасят яйца и ако през февруари и март настъпят необикновени студове, те ще замръзнат”, са опасенията на професора по орнитология Петър Янков. Топлото начало на зимата излъга всички тези птици и ако последва мразовит период, какъв неминуемо ще има, те ще бъдат подложени на големи изпитания.

Сред малкото неща, които можем да направим за птиците около нас, е да се включим в кампанията на БДЗП „Зрънце любов”, която ни подканя за пета поредна зима да направим сами хранилки за дивите пойни птици и да ги зареждаме редовно със сурови семки от слънчоглед. Синигерите, кълвачите, врабчетата, червеношийките, сойките и много други птици, които целогодишно остават при нас, трудно оцеляват когато снегът затрупа всичко.

Ловците се изнервиха

СнимкаВодолюбивите птици са и един от най-атрактивните ловни видове за сезона. Рехавите им ята тази зима огорчиха и изнервиха ловците. В такива случаи зачестява бракониерството. В Спасителния център за диви животни на сдружението „Зелени Балкани” в Стара Загора бяха донесени през януари няколко от техните жертви. Сред тях имаше прострелян млад морски орел, най-едрият вид у нас, както и  възрастен царски орел. Последният бе спасен, но раните на морското орле се оказаха смъртоносни.

На много по-сериозен и грозен случай се натъкнаха туристи на Витоша, над с. Чуйпетлово, където се знае, че бродят една или две мечки. Там туристи видели ловджийско чакало, край което лежали три убити кучета. Подобни примамки се използват за привличане на едър дивеч. А в този район такъв е единствено кафявата мечка, която е защитен вид. Природозащитниците заподозряха коварен план. „Тази година зимата бе мека, много мечки не са заспали зимен сън и трудно намират храна. Захранвани по този начин, мечките привикват както към месото, така и към мястото, където стръвта се залага. Когато мечката започне редовно да посещава чакалото със заложената стръв, тя се предлага на някой платежоспособен ловец, който да я отстреля, разказват запознати. Оказва се, че едно от намерените кучета е било кастрирано от експертите на Фондация „Четири лапи", за което му е поставен специален чип. Така се разбра, че животното е пребивавало в центъра на София. Не е лесно да си обясним как е попаднало от другата страна на планината, освен да е било нарочно пренесено там. Според д-р Марина Иванова, ветеринарен лекар от Фондация „Четири лапи", случаят е двойно скандален, тъй като от една страна някой целенасочено залага стръв за будните мечки, а от друга – за целта се отстрелват бездомни кучета. Това е и крайно опасно, тъй като превръща мечките в стръвници. Да не говорим, че отстрелът на мечката е абсолютно забранен в целия ЕС. „В случая става въпрос за изключително нагло бракониерство, което най-вероятно е организирано от служители на местното ловно стопанство," е убеден Явор Гечев, председател на „Четири лапи".


Снимки: предоставени от БДЗП




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зообиблиотека събира в София читатели - любители на животните

Първата зообиблиотека в България се организира днес, 24 август, от 10:00 ч. от Столичната библиотека в партньорство със Зоологическа градина – София. До езерото в столичния зоопарк любителите на животните и книгите ще могат да разгледат изложбата..

публикувано на 24.08.24 в 06:30

Горещините продължават и в събота

В събота ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но няма да вали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за..

публикувано на 23.08.24 в 19:05

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03