Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен се открива документална изложба за началото на печатното дело в града

Снимка: БГНЕС
По случай 135-годишнината от излизането на първия сливенски вестник „Българско знаме” и началото на книгопечатането в града библиотека „Зора”, Регионалният исторически музей и Художествената галерия „Димитър Добрович” откриват днес документалната изложба „Начало на печатното дело в Сливен”.

Представени са първият брой на вестник "Българско знаме" и някои от излизалите 134 периодични издания и над 300 книги на десетте печатници, печатарски инвентар и фотографии на запазената тук печатарска машина "Франкелщал" от 1896-а година. Част от експонатите са на Регионалния исторически музей, разказва неговият директор Николай Сираков: Най-важното е, че ние предлагаме единственият запазен досега вестник, един брой само на вестник "Българско знаме" и фотоси,  които разполагат с вид на първите печатници в Сливен.

Юбилейната изследователска работа извършва най-старата библиотека "Зора". Според главния библиотекар Мариета Главчовска е установено, че именно с подкрепата на общинската власт в Сливен започва изграждане на печатарска база, която е нужна за духовния напредък на региона: По идея на Петко Рачов Славейков се урежда пренасянето на Цариградската печатница на Петър Карапетров, който е печатал там вестник "Ден" с получено разрешение от княз Дондуков-Корсаков за откриване на печатница в града. Петко Рачов Славейков участва във формирането на редакционния екип и подготовката и редактирането на първия брой.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!