Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са най-желаните професии в България

Най-желаните курсове в центровете за професионално обучение са тези за водачи на МПС
Снимка: БГНЕС

„Когато съдбата ви поднесе лимон, опитайте се да си направите лимонада.” Известният израз на прочутия американски писател и лектор Дейл Карнеги би трябвало да си припомнят всички онези, които съдбата е изправила, примерно, пред изпитанието да се окажат безработни. Позитивното мислене при всяко положение е по-резултатно от бездействието. Един от начините човек да улови шанса и да продължи живота си в нова посока е възможността за преквалификация и придобиване на нови умения, въпреки че отдавна вече не е в ученическа възраст. Такъв шанс в България дават центровете за професионално обучение на лица над 16-годишна възраст. Те са под надзора на Националната агенция за професионално образование и обучение, която лицензира тези центрове, а това е гаранция за качеството на обучението, което те предлагат. Мариана Павлова, зам.-директор на агенцията, посочва:

„Към момента функциониращите центрове за професионално обучение на територията на цялата страна са 911. А шест са лицензираните центрове за информация и професионално ориентиране. През 2013 г. са издадени 83 лиценза на такива центрове, а 60 са изменени. Центровете сами набират курсисти, но има и хора, които се записват за изучаване на нова професия или доусъвършенстване по собствено желание. Мястото, в което искат да се обучават, е в зависимост от това за коя професия е лицензиран даден център. Засега най-голям инвеститор в професионалното обучение е Агенцията по заетостта, тъй като финансира преквалификацията на заети и на безработни лица с програмите „Аз мога повече” и „Аз мога”. Те се финансират със средства от европейската програма „Развитие на човешките ресурси.”

През миналата 2013 г. едва 15 процента от курсистите сами са осигурили средства за обучението си, допълва Мариана Павлова. С финансиране от Агенцията по заетостта са обучени около 35 на сто от хората, а финансирането за квалификацията и преквалификацията на останалите се осигурява от фирмите, които ги изпращат на обучение. След завършване на обучението Центровете издават два вида държавно-признати документи – свидетелство за професионална квалификация и удостоверение за професионално обучение. Те са валидни и в държавите от ЕС след съответната легализация. Това увеличава шанса на много българи, които търсят работа в другите страни-членки на ЕС.

Към кои професии интересът е най-голям?

През 2013 г., посочва Мариана Павлова, най-голям е бил броят на онези, които са се обучавали за „водач на моторни превозни средства”. Такава професионална квалификация са придобили 6097 българи. Курсовете са в продължение на 300 часа. Другата твърде желана професия е тази на…охранител. През обучение са преминали близо 10150 души. Сериозната цифра на участващите в тези краткосрочни курсове се дължи и на факта, че Законът за частната охранителна дейност изисква упражняващите тази професия да се преквалифицират през определен период от време и това налага опресняване на знанията и компетентностите им. Засега у нас тази професия е на почит…Голям е интересът и към професиите фризьор, козметик – дипломи са получили почти 3000 души. Не на последно място са и професиите в областта на туризма – хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг. Професионално обучение и диплома може да се получи за готвач, сервитьор, барман, камериерка, които се търсят в туристическия бранш. Така, придобивайки професия, много хора, особено по-младите, които не се стремят към университети, осигуряват бъдещето си, и то не само в България. И една любопитна подробност. Знаете ли колко на брой са професиите у нас? Те са точно 239. За актуализирането и допълването на този списък съобразно търсенето и предлагането на пазара на труда се грижи именно Националната агенция за професионално образование и обучение. Тя е създадена през 1999 г. Нейна грижа е и разработването на държавно-образователните изисквания за придобиване на съответната квалификация. През последните години към списъка от професиите, упражнявани у нас, са добавени например тази на парамедик /човек, обучен да оказва първа помощ и да поддържа живота на пациент до пристигане в болница/. Добавени са още и болногледач, здравен асистент и техник на възобновяеми енергийни източници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00